След конгреса на НФСБ

Патриотите вероятно ще спрат да искат оставките на хората на НПСД

Красимир Каракачанов  и Валери Симеонов. Сн.БГНЕС

Патриотичният фронт е твърде вероятно да се отметне от думите си и да отстъпи от искането двамата назначени от НПСД на Корман Исмаилов да напуснат постовете си на зам.-министър и областен управител. Това обясниха неофициално в сряда депутати от фронта пред Mediapool. Думите им се потвърждават и от поредица кратки изяви на двамата лидери на националистите – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, в кулоарите на Народното събрание.

Във вторник вечерта парламентарната група на фронта се събра за пореден път и не успя да реши дали минава в опозиция или не. Народни представители твърдят, че решението за отстъпление се бави заради конгреса на партията на Симеонов, насрочен за 6 декември.

"Щом мине конгресът, Симеонов ще е защитен от съпартийците си, тъй като НФСБ, въпреки че е лидерска партия, е строго националистическа и ако не спазва това поведение в момента, те ще му потърсят сметка", казаха пред Mediapool от ВМРО.

Междувременно във вторник също избраният за шеф на комисията по култура в парламента Слави Бинев (НФСБ) обвърза напускането на поста си с оставките на излъчените от НПСД (част от Реформаторския блок – бел.авт) зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов и областния управител на София Веселин Пенев.

Попитан възможно ли е да се вземе решение без оставки на назначените от реформаторите и на Слави Бинев от фронта като шеф на Комисията по култура и медии, Симеонов отговори, че има някаква вероятност и около това се въртят нещата. "Тъй като е въпрос на политическо поражение някоя от страните да отстъпи, защото става въпрос за нарушаване на тяхната програма, което няма да допуснат", добави той. По думите му от страна на управляващите става въпрос за един вид явна капитулация.

След това Каракачанов заяви, че фронтът има някаква идея за решение, и призова партньорите в управлението да говорят помежду си, а не през медиите.

Совалките между Патриотичния фронт и Реформаторския блок продължават и днес в парламента.

Споделяне

Още от България