Патриотите внасят правомощия на КЕВР да има думата при сделки с енергийни активи

Патриотите внасят правомощия на КЕВР да има думата при сделки с енергийни активи

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има право да следи сделки за продажба на над 20 процента от акциите в в структуроопределящи фирми в енергетиката, предвиждат поправки в Закона за енергетиката, които "Обединени патриоти" ще запознаят коалиционните си партньори от ГЕРБ. Идеята е те да бъдат приети от парламента още следващата седмица, за да може да засегне сделката с българските активи на ЧЕЗ с пазарджишката компания "Инерком". По нея има подписан договор, но не е финализирана, няма извършено плащане освен неотменимата гаранция, че превод ще има и акциите не са джиросани.

Ако законовите поправки влязат в сила преди приключването на сделката, за която трябва да се произнесе и антимонополната комисия, това ще позволи на енергийния регулатор да се произнесе също по сделката.

Според предвидените поправки КЕВР ще получи правото да има крайната дума при продажба на акции от лицензирани от комисията дружества в областта на разпределението на електрическа и топлинна енергия и природен газ, обясни депутатът от "Обединените патриоти" Искрен Веселинов пред журналисти.

Това е важната инфраструктура, която гарантира сигурността на доставките до крайния клиент, елемент от националната сигурност и затова трябва енергийния регулатор да преценява доколко новият собственик е способен да обезпечи съществуването, развитието и инвестициите на придобиваното дружество, обясни депутатът. Предвижда се при нужда КЕВР да може да търси помощта на ДАНС и на база своите проучвания да решава дали да ободри прехвърлянето на акциите.

В момента КЕВР може да се произнася, само ако енергийно дружество иска да продава част от своите активи поотделно – например далекопровод, подстанция или друга инфраструктура, но не и когато се продават самите акции на дружество с лиценз за работа в енергетиката.

За допълнителни правомощия на КЕВР за контрол върху сделки като тази за активите на ЧЕЗ настоя миналата седмица омбудсманът Мая Манолова.

Скандалът с извършената от "Инерком" покупка взе главата на енергийния министър Теменужка Петкова заради познанството ѝ със собственичката на купувача Гинка Върбакова. Поисканата от премиера Бойко Борисов и подадена оставка на Петкова обаче все повече изглежда, че няма да бъде приета, както твърдят източници на ГЕРБ.

В петък лидерът на ВМРО и съпредседател на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов каза, че не вижда основания за оставката на Петкова.

Какво означава, че тя поема някаква вина, за какво, като няма вина в тази ситуация, добави той.

Според него на следващото заседание на коалиционния съвет в началото на другата седмица въпросът с оставката ще бъде окончателно решен.

Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета, защото тя няма отговорност за сделката за ЧЕЗ и възможност за контрол, посочи Каракачанов. "Не виждам защо Теменужка да бъде жертвана, в името на какво?", допълни той.

Според него зад красивия параван за пазарна икономика и лозунгът, че държавата е лош стопанин, сме подарили кокошката, която снася златни яйца, по времето на управлението на Сакскобургготски и ДПС, и сега се чудим какво да правим.

Споделяне

Още от Бизнес