"Патриотите" задействат промените в плана за управление на Витоша

Сн. БГНЕС

Групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет ще задейства процедурата за промяна в плана за управление на природен парк "Витоша". Целта е да се изпълни искането на собственика на повечето лифтове в планината "Витоша ски" за разрешаване на строителството в парка, което щяло да позволи подмяна на остарелите съоръжения.

Преди две седмици вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда Нено Димов (и двамата от квотата на "патриотите") обявиха, че са готови да предложат на правителството да гласува промяна в плана за управление на парк "Витоша", след като общината или спортното министерство поискат такава. До момента от местната власт не са го направили.

За това от "Патриоти за София" са подготвили доклад, с който официалното искане да стане факт. Преди това то трябва да бъде гласувано от общинския съвет. Общинският съветник от формацията Карлос Контрера призова всички политически групи да подкрепят доклада. Документът ще бъде изпратен до председателите на групите на ГЕРБ, БСП, Реформаторски блок и Група 5 в петък, като Контрера поиска от тях до следващия четвъртък становище дали ще подкрепят "предложението за модернизация на съоръженията на Витоша".

Контрера обясни, че предложението на групата му съдържа конкретни текстове за промяна на плана, до които е стигнала междуведомствената група, работила по въпроса в последните месеци.

Той аргументира предложението за изменение на плана с това, че "кандидатурата на София за домакин на Зимна младежка олимпиада през 2024 г. вече е в ход". "Не можем да бездействаме повече. Макар не всичко да е в наши ръце, чрез предложение за промяна на плана за управление ние ще покажем като град, че действително желаем тази олимпиада да се случи. Другото са само приказки", заяви Контрера.

Срещу промяна в плана за управление на "Витоша" се обявяват природозащитни организации. Мотивът им е, че и в момента нищо не пречи на "Витоша ски" да подменят съоръженията, но в сегашните трасета и при настоящия капацитет.

От дружеството, което се свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка, обаче обясняват, че това няма как да стане, тъй като съвременните лифтове и влекове имали други параметри. Фирмата има и разработен проект за обновяване на ски зоната, който предвижда нейното увеличаване, удължаване на трасетата на лифтовете и подмяна на влековете с лифтове. Според природозащитните организации това ще доведе до драстично увеличение на ски зоната в природния парк.

Споделяне

Още по темата

Още от България