Патрул на ОССЕ се натъкна на мина в Донбас, един наблюдател загина, двама са ранени

Патрул на ОССЕ се натъкна на мина в Донбас, един наблюдател загина, двама са ранени

Един международен наблюдател загина и други двама бяха ранени, след като колата им се натъкна на мина при патрул в Източна Украйна, съобщи Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от ДПА.

Шестчленният патрул, придвижващ се с два бронирани автомобила на ОССЕ, се движеше в район на Луганска област, който не е под контрола на украинските власти. ОССЕ разположи специална мониторингова мисия в Украйна през 2014 г. след началото на конфликта между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти. Организацията има 600 служители в страната.

Двамата ранени са откарани в болница.

"Смъртта на колега е шок за цялото ОССЕ", написа в Туитър австрийският външен министър Себастиан Курц, който е и председател на ОССЕ. Той призова за "пълно разследване", за да се открие кой е отговорен за взрива.

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази загриженост от случая. "Днес загуби живота си човек, който просто искаше да помогне за изграждането на мир и да се сложи край на боевете", заяви той.

Германия, заедно с Франция и Русия, оглави международните усилия за прекратяване на боевете в Украйна, при които според ООН са загинали около 10 000 души. Мирният план, постигнат през 2015 г. с международно посредничество, все още не е приложен, припомня ДПА.

"Това престъпление трябва да бъде разследвано, а виновните задължително да бъдат наказани", подчерта украинският президент Петро Порошенко във Фейсбук. Той добави, че е наредил на външният министър да поддържа постоянен контакт с ОССЕ и изказа съболезнования на роднините и близките на загиналия сътрудник на мисията, предаде ТАСС.

Украинската страна осъжда всяко постоянно възпрепятстване на работата на Специалната мониторингова мисия (СММ) на (ОССЕ), подчерта Порошенко,

Преди това властите на т.нар. Луганска народна република съобщиха, че при придвижването на два екипа на СММ по маршрута Славяносербск-Соколники в района на село Пришиб единият автомобил се е натъкнал на мина, при което един представител на мисията е загинал и един е ранен.

Споделяне

Още от Свят