Патрулните мисии на руския подводен флот достигнали интензивността от Студената война

Патрулните мисии на руския подводен флот достигнали интензивността от Студената война

Руският подводен флот е повишил нивото на бойните си патрулни мисии до равнището от времето на Студената война. Това обяви адмирал Владимир Корольов, главнокомандващ на руския военноморски флот, цитиран в петък от Асошиейтед прес.

По думите на адмирала екипажите на руските подводници са прекарали през миналата година над 3000 часа на патрулни мисии, което съвпада с интензивността, поддържана по съветско време. "Това е отлично равнище", каза Корольов след пускането на вода на руска ядрена подводница от новия клас "Ясен". По думите му тя е най-модерната в света и ниските нива на произвеждания шум я правят трудна за локализиране.

Руският боен флот възнамерява да се снабди със седем подводници от класа "Ясен", които са въоръжени с торпеда и крилати ракети "Калибър" с голям обхват. Тези ракети бяха тествани в бойни условия в Сирия, отбеляза АП.

Агенцията припомни, че след разпада на СССР през 1991 г. за въоръжените сили на Русия настъпиха трудни времена. Тогава поради липса на средства трябваше да бъдат дадени за скрап относително нови кораби, а други да останат на брега. Постепенно руските въоръжени сили набраха мощ след въвеждането на програми за модернизация и на фона на напрежението със Запада заради намесата в Украйна.

Споделяне

Още от Свят