Пациент осъди здравната каса да му плати 74 000 лева за забавено лечение

Пациент осъди здравната каса да му плати 74 000 лева за забавено лечение

Състав на Върховния административен съд (ВАС) осъди здравната каса да плати близо 74 000 лева на пациент, за това, че не му е издадено навреме разрешение за лечение в чужбина - формуляр S2. Това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването, които водят делото.

Пациентът страда от рядък вид лимфом, който не може да се повлияе от прилаганите в България методи на лечение. Заболяването е бързо прогресиращо. Преди три години пациентът подава до НЗОК искане за издаване на формуляр S2, но не получава никакъв отговор. Четири месеца след подаване на заявлението, пациентът повторно се обръща към НЗОК. От касата отговарят с писмо, с което преписката се изпраща в здравното министерство.

Междувременно, заболяването прогресира и пациентът заминава на собствени разноски.

Разходите по лечението са близо 80 000 лева, осигурени с кредити и заеми.

Следва съдебна сага. Подадена е жалба срещу отказа на НЗОК да издаде формуляр S2. Две административни съдилища повдигат спор за подсъдност. В крайна сметка съдът отменя отказът на НЗОК да издаде формуляр S2, като незаконосъобразен. Решението е потвърдено от ВАС.

НЗОК обаче прилага следващият фокус. Вместо да изплати сумата на направените разходи, касата издава формуляр S2. Той обаче вече е напълно ненужен. Лечението е било извършено и платено две години по-рано.

Следва ново дело, този път по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), нови две инстанции, нови експертизи докато накрая ВАС постанови окончателния съдебен акт, с който касата се осъжда да изплати обезщетение.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?