Прокуратурата оспорва здравна наредба:

Пациентът да не плаща, ако преждевременно реши да напусне болницата

Пациентът да не плаща, ако преждевременно реши да напусне болницата

Прокуратурата оспорва наредба на здравното министерство, която нарушава правата на пациентите. Обвинението настоява да бъде отменена практиката всеки, който напусне болницата преждевременно по собствено желание, да плаща сам за лечението си и вече е завело дело във Върховния административен съд (ВАС), съобщи в. “Труд“.

 

Става дума за изречение от декларацията, която пациентите подписват, когато сами решат да напуснат болницата. То гласи: "Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия, процедури, изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на здравната каса, Министерството на здравеопазването и други на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ."

 

Практиката е въведена, тъй като, ако не е изпълнила условията на клиничната пътека, болницата не би получи пари за нея от здравната каса и тогава лечението на пациента би останало за сметка на лечебното заведение.

 

Според прокуратурата обаче така се нарушават основни права на пациентите, залегнали в конституцията, като например, че никой не може да бъде подлаган на принудително лечение, както и че у нас здравното осигуряване гарантира достъпна медицинска помощ.

 

В жалбата на прокуратурата до съда е посочено, че хората най-често напускат сами дадена болница, защото тя няма условия, оборудване или специалисти за адекватното им лечение. Често това става и заради поискани пари или лошо отношение на лекарите и персонала. И накрая върху пациента се стоварва и цената на лечението му.

 

Според обвинителя, завел делото във ВАС - Георги Камбуров, практиката нарушава и Закона за здравното осигуряване, който гарантира на пациентите свободен избор къде да се лекуват.

 

В жалбата си той обяснява, че така хората се замесват в конфликтни ситуации между касата и болницата, когато финансовата институция отказва да плати. Всеки заинтересован може да се присъедини към делото на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?