Пациентът, диагностициран със закъснение с ебола в САЩ, е бил в контакт с над 80 души

Пациентът, който беше диагностициран със закъснение в САЩ, че е болен от ебола, е бил в контакт с над 80 души, предадоха осведомителните агенции в четвъртък. От тези хора между 12 и 18 души са били в пряк контакт с болния и ще бъдат наблюдавани за симптоми на заразата.

Здравните власти в щата Тексас са наредили на четирима роднини на пациента да си останат у дома за евентуален инкубационен период.

Либериецът Томас Ерик Дънкан пристигнал в Далас на 20 септември от родината си, за да посети роднини и не е показвал никакви симптоми на зараза. На 24 септември обаче се почувствал зле. На 25 септември отишъл в Бърза помощ на презвитерианската болница в Далас, но оттам бил изписан на следващия ден и пратен у дома си. Едва на 30 септември той бил диагностициран със закъснение с ебола.

Инкубационният период на заболяването е от 2 до 21 дни и човек, заразил се с вируса, не може да го предаде, докато не се появят симптомите, като главоболие, треска или повръщане и диария. Хеморагичната треска се предава при пряк контакт с телесните течности на заразен човек.

Племенникът на Дънкан - Джоузефъс Уийкс обясни, че лично се е обадил в Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ още на 28 септември, защото е смятал, че чичо му не е бил лекуван както трябва в Бърза помощ. Болницата призна вчера, че е допуснала грешка, като е изписала пациента, въпреки че той е разказал на медицинска сестра, че идва от Либерия.

Предполага се, че Дънкан се е заразил с ебола в Монровия, столицата на Либерия, когато е помагал на бременна и болна от ебола съседка да се качи в такси, за да отиде в болница. По това време никой не знаел, че жената е болна от ебола и близките ѝ мислели, че тя има проблеми с бременността. Тогава линейка изобщо не дошла да я обслужи. Жената пък изобщо не била приета за лечение в някоя клиника, които обиколила с таксито, тъй като всички били претъпкани с болни от ебола. Накрая тя се прибрала у дома и починала няколко седмици след това. Всички съседи и роднини, които ѝ помогнали, се разболели и някои вече са починали.

На път за САЩ от Либерия Дънкан е преминал през летището на Брюксел, където се е качил на полет за Вашингтон и оттам е взел самолет за Далас.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?