Пациентът със съмнения за ебола се оказа с малария

Здравният министър: Това беше стрес-тест, който показа, че сме готови да отговорим на предизвикателството

Пациентът със съмнения за ебола се оказа с малария

Българинът, настанен във Военномедицинска академия (ВМА), не е болен от ебола, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев е докладвал в щаба на Министерство на здравеопазването, че резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса eбола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с eбола. Окончателната диагноза на пациента е малария - фалципарум. 

"Основните изводи от вчерашния ден са, че здравните ни власти притежават достатъчно информация и имат възможност да реагират адекватно в такива случаи", заяви рано в петък сутринта здравният министър Петър Москов на специална пресконференция, излъчена по всички национални телевизии.

"Информация за потенциален случай постъпи в 16 часа в четвъртък, в 4 часа сутринта беше ясно, че опасност няма. Това бяха 12 часа, в които стана ясно, че държавата и координацията между властите могат да се справят с такава кризисна ситуация", съобщи той.

"Всяко действие, поставянето на всички под карантина, беше с моя заповед. Предпочитам това да бъде свръхреакция, за която съм готов да поема отговорност, отколкото да допуснем зараза вътре в България", каза още Москов.

"Установени бяха 12 души в пряк контакт с болния и 13 души в индиректен контакт, които са били на място в болницата. Пет лица са били напуснали болницата, с двама от тях веднага е установен телефонен контакт, а за останалите трима е започнало издирване заедно със СДВР. В този момент бяхме задвижили целия протокол за реакции при евентуална тежка заразна ситуация", каза Москов. Той е разпоредил хората, които са били в контакт с пациента, да бъдат поставени под наблюдение в болница.

"Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това ние ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни, че имаме готовността да посрещнем това нещо", добави министърът.

Москов съобщи, че след излизането на резултатите сложените под специално внимание пациенти са били обгрижени и освободени.

Според него, ако има на този етап нещо, което може да се подобри, това е информацията на гражданите.

"Набелязаните мерки за подобряване на тази ситуация – ще започнем информационна кампания. По най-бързия начин ще доставим специфичното защитно облекло в поделенията на центровете на спешна помощ. Има място за подобряване на координацията, която задвижва цялата тази система", каза още Москов.

"Опасността от наличие на инцидент с ебола остава на същото много ниско ниво. България няма причина да повишава на нивото на тревожност", посочи Москов.

По-късно в петък Москов изнесе същата информация и пред депутатите в пленарната зала на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България