Пациентът в Хасково починал заради токов удар в спешния център

Повреда в компютърната система е причина за липсата на телефонна връзка с центъра за спешната помощ в Хасково, който в неделя не прие обаждане за пациент и той почина. Това  констатира във вторник проверка, разпоредена от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Токов удар сринал информационната система на центъра за спешна медицинска служба между 3.20 - 3.30 ч. в неделя. Повреда в UPS-устройството попречила на телефоните да се включат на авариен режим на работа, заради което и не е можело да се осъществи връзка при набиране на номер 150.

Служителят на смяна е обяснил, че компютрите са изключили, а едва към 10.00 ч. са възстановени всичките седем линии на телефон 150. Все още обаче не е можело да се прави запис на входящи и изходящи телефонни обаждания  и радиоповиквания в автоматизираната система. Това не е било възможно и по време на проверката в понеделник.

Сигналът за оказване на спешна помощ на пациента Мехмед Адем е получен чрез телефонната централа на Хасковската многопрофилната болница в 5.35 часа. Пациентът е докаран в Спешното отделение в 6.00 ч. в тежко общо състояние със съмнение за мозъчен инсулт. Въпреки 40 минутните усилия на лекарите за спасяване на пациента, той не излиза от клинична смърт. Министерството на здравеопазването изказа съболезнование на близките на починалия пациент.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?