Пациенти и лекари настояват НЗОК да не плаща само най-евтините медицински изделия

Пациенти и лекари настояват НЗОК да не плаща само най-евтините медицински изделия

Пациентски организации и водещи лекари изпратиха писмо до институциите с искане да се преразгледа методиката, по която от тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща медицинските изделия в болничната помощ. Става въпрос за редица скъпо струващи консумативи като изкуствени стави, стентове, клапи, протези и др. Според новата методика НЗОК ще покрива цената само на най-евтиния консуматив от дадена група. Ако пациентът има нужда от друг, по-скъп консуматив, той ще трябва да си го купи сам, а няма да има възможност да доплати само разликата в цената. Това в много случаи може да се окаже непосилно за пациента, тъй като цените на голяма част от консумативите са на стойност хиляди левове.

Методиката е създадена по начин, по който се нарушават правата на пациентите, като се ограничава достъпът им до здравеопазване и правото им на избор като ги задължава да ползват най-евтиния и неподходящ за тях имплант. Ако даден пациент не разполага със средства и договореното медицинско изделие не може да бъде вложено в него по медицински причини, пациентът няма възможност да се възползва дори частично от заплащане от НЗОК“, се казва в писмото.

Според специалисти методиката е незаконосъобразна, защото ограничава конкуренцията при избора на изпълнител за доставка на даден вид, заплащан от НЗОК, имплант във всички здравни заведения и аптеки в България.

В писмото се казва още, че в практиката процентът на поставени импланти от най-ниския ценови клас е изключително нисък - в някои групи до 20 %, което показва, че пациентите и лекарите не ги предпочитат.

Лекари и пациенти са единодушни, че не цената трябва да е водещ критерий за избор, а задълбочен анализ на съотношението цена-полза. “Не може да се прави компромис с качеството на лечение и правото на избор на пациента, тъй като такъв компромис би довел до трайна инвалидизация, загуба на трудоспособност и дори смърт, се посочва в писмото.

Лекарите и пациентите са обезпокоени и от множество неясноти по отношение на процедурата, по която НЗОК ще плаща на болниците за изделията, а те от своя страна ще ги купуват с обществени поръчки. Според специалисти както и с търговете на болниците за лекарства, ще се стигне до ситуация НЗОК да е договорила с производителите едни цени, по които да плаща на лечебните заведения, а болниците да получат от дистрибуторите при провеждането на търговете – други.

В писмото се предлага на пациентите да се даде възможност да доплащат само разликата до по-скъпия консуматив на касата на съответната болница.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и управителя на НЗОК Пламен Цеков.

Под него са се подписали националният консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров, националният консултант по ортопедия и травматология доц. Диян Енчев, проф. Никола Владов, началникът на клиниката по трансплантационна хирургия към ВМА, както и други специалисти от болниците “Света Екатерина“, “Пирогов“, “Царица Йоанна“-ИСУЛ, университетската болница “Свети Георги“ в Пловдив и др.

Пациентските организации, подписали писмото, са Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), Конфедерация “Защита на здравето”(КЗЗ), Национална пациентска организация (НПО) и Федерация “Български пациентски форум”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?