Пациенти и лекари обвиниха касата в забавяне на ин витро процедурите

Финансирането да се върне в здравното министерство, настояха засегнатите

Пациенти и лекари обвиниха касата в забавяне на ин витро процедурите

Пациенти и лекари настояват финансирането на ин витро процедурите отново да се върне в Министерството на здравеопазването, защото, откакто Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) отговаряла за това, има забавяне и не се плаща на клиниките. От касата обаче отрекоха това да е така.

 

Причината е липсата на организация след прехвърлянето на дейностите в касата, които до миналата година се управляваха от фонд ”Асистирана репродукция” в здравното министерство.

 

Ин витро процедурите отидоха в касата наред с редица други дейности като интензивните грижи, някои ваксини, диагностиката с РЕТ-скенери и др. За част от тях като интензивните грижи също има сериозни оплаквания, свързани с финансирането, и искане да бъдат върнати към министерството.

 

В момента 1 500 жени, чиито молби са одобрени, чакат започването на процедури, каза председателят на “Асистирана продукция“ д-р Николай Лалев.

 

24 клиники вече имат договори със здравната каса и е в ход процедура по сключване на контракти с още две. Финансирането на опити обаче било блокирано заради технически проблеми като липсата на софтуер.

 

Председателят на фондация ”Искам бебе” Радина Велчева съобщи, че за периода януари – март 2012 г. на клиниките са били изплатени около 2 млн. лв за ин витро процедури, докато за същия период на тази година – нищо.

 

Д-р Петър Матеев, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, коментира, че администрацията на касата вероятно се е оказала неподготвена да управлява цялата дейност след прехвърлянето и затова се е получило забавяне.

 

От НЗОК обаче отрекоха да има проблем и заявиха, че са платили на три клиники за януари. Касата съобщи, че към днешна дата само една клиника е отчела извършени през януари манипулации на 3 жени за 7 000 лв., които са заплатени в срок, заявиха от НЗОК. За февруари пък нито една клиника не била отчела към касата ин витро дейност.

 

Институцията има готовност да заплаща за дейностите по асистирана репродукция, но това може да стане само след подаден отчет от съответните лечебни заведения. От страна на НЗОК е осигурена техническа възможност за обработка на електронната отчетна документация, но към момента са отчетени само горепосочените 3 случая и те вече са заплатени“, посочват от касата.

 

Процедурата по кандидатстване не е променена и се извършва във фонд ”Асистирана репродукция“ към Министерството на здравеопазването. Единственото ново условие е, че кандидатстващите за нея трябва да са здравноосигурени”, заявиха от касата.

 

От 1-ви април 2009 година, когато е създаден фонда, до днес са родени близо 3000 бебета. За периода са подадени близо 20 000 молби за асистирана репродукция, като над 15 000 двойки са имали шанс да започнат процедура.

Споделяне

Още по темата

Още от България