Пациенти искат спешна държавна намеса за подобряване условията в Онкологията

Пациенти с онкологични заболявания поискаха във вторник спешна намеса на здравния министър Евгений Желев за решаване на неотложни проблеми в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. Пациентите алармират, че лекуващите ги лекари работят при крайно лоши условия и искат подобряване на материалната база и модернизиране на лечебната апаратура.

Те са обезпокоени от факта, че броят на онкологично болните непрекъснато расте, а в същото време лекари и друг медицински персонал напуска болницата. Пациентите се съмняват, че добрите финансови показатели на болницата се дължат на неправомерно взимани пари от пациенти за лъчетерапия, за което още преди Нова година бе сезирана прокуратурата. Онкоболните настояват Желев да завиши контрола над лечебното заведение и да се следи за всички управленски решения в болницата.

Междувременно от управата на лечебното заведение обявиха, че започва изграждането на първият у нас дневен център за рехабилитация на пациенти с онкологични заболявания. Проектът е за над 196 000 евро и е финансиран безвъзмездно по програма ФАР и Министерството на труда и социалната политика. Центърът ще започне работа на 1 юли и през първата година специализираната помощ за възстановяването на пациентите ще бъде безплатна. След това ще се търсят възможности за финансиране от здравното министерство, чрез дарения и различни фондации.

В центъра пациентите, преминали през оперативно, лъчево и медикаментозно лечение ще преминават през възстановителна програма, която включва комплекс от специални физически упражнения и консултации с психолог, диетолог, лекар-онколог, физиотерапевт.

Дневният център ще бъде в една от сградите на болницата с площ 400 кв. м. и през него ще могат да преминават по 180-200 пациенти годишно.

Споделяне

Още от