Пациенти настояват лекарствените търгове да се заменят с договаряне

Пациентски организации настояха във вторник да се премахнат търговете за купуване на лекарства и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да договаря цени, количества и преференциални условия директно с фармацевтичните производители, каквато практика имало в други държави.

Пациентите са обезпокоени, че новото ръководство на здравното министерство може да върне централизираните търгове във ведомство, които бяха премахнати преди няколко години. Сега болниците правят търгове за лекарства, а сумите се покриват от здравната каса, с което достъпът на пациентите до медикаменти се е подобрил, но има други пречки и затруднения. Преди редовно имаше липса на лекарства и много болни осъдиха министерството заради спряно лечение.

Сега обаче за много от по-малките болници се оказва трудно да провеждат търгове, тъй като фирмите не проявяват интерес да се явяват за толкова ограничени количества.

Председател на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев коментира, че с децентрализирането на търговете се е умножил и проблемът с корупцията. Тъй като според пациентите при търговете проблеми и забавяния винаги има, те ще внесат предложения за гъвкаво договаряне, така че касата не просто да чака отстъпки, а да договаря с фармацевтичните производители цени, обеми, гъвкави схеми. Идеята предвижда още за някои от по-скъпите медикаменти НЗОК да плаща само когато лекарството е имало ефект.

Касата и сега се опитва да договаря отстъпки от цените на лекарства, но без особен успех. Освен това болниците купуват лекарствата на съвсем различни цени от договорените от нея.

Предложенията ще бъдат внесени другата седмица в Министерството на здравеопазването.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?