Пациенти настояват НЗОК да поеме кислородолечението в домашни условия

Пациенти настояват НЗОК да поеме кислородолечението в домашни условия

Домашното кислородолечение за болните с дихателна недостатъчност да се финансира напълно от здравната каса. За това настояха лекари и пациенти на кръгла маса в парламента в петък. В момента по неофициални данни близо 9000 души се нуждаят от домашна кислородотерапия, от които половината са с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Поради липсата на регистър точната бройка на нуждаещите се не е ясна, каза пулмологът д-р Наталия Стоева. Тя обясни, че пациентите с дихателна недостатъчност страдат от различни заболявания - белодробни, сърдечно-съдови, неврологични, онкологични и др., като терапията намалява броя на хоспитализациите и на смъртните случаи и подобрява качеството на живот.

Апаратите за кислород са непосилен разход за много от пациентите.

Председателят на Асоциацията на пациентите с пулмонална хипертония Тодор Мангъров каза, че един качествен кислороден концентратор струва 2000 лева, а по ниският клас са около 1200 лева. Той заяви, че това са непосилни суми за хората и затова организацията предоставя безвъзмездно такива апарати на нуждаещи се.

“Ние даваме 5 кислородни концентратори, но това редно ли е? Не мисля. Толкова години няма никаква политика в тази посока. Всеки се оправя както може. Смятам, че това е отговорност на социалното и здравното министерство”, каза Мангъров.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева призова пациентските организации да предложат на Министерството на здравеопазването критерии за пациентите, нуждаещи се от кислородолечение, както и колко са нуждаещите се. Имате подадена от нас ръка, приемаме тази среща днес като начало, не може да неглижираме решението на този проблем, каза още Начева.

Тя обаче не приема обвиненията, че здравните власти не се грижат пациентите. Тя посочи, че здравната каса заплаща за лечение на пациентите с ХОББ, астма, както и муковисцидоза.

Споделяне

Още по темата

Още от България