Пациенти от Карлуково ограбвани и пращани да работят на частно

Шефът и счетоводителят са задържани по подозрение за източване на психиатричната болница

Двама са арестувани за злоупотребите в болницата в Карлуково

Двама души са задържани за тежки злоупотреби в психиатричната болница в ловешкото село Карлуково, съобщиха от ДАНС в сряда. Акцията е извършена във вторник вечерта по разпореждане на Окръжната прокуратура в Ловеч.

Описваните от пресцентъра на спецслужбата данни за извършените престъпления са потресаващи. Имената на задържаните и техните позиции в болницата не се съобщават официално.

По неофициална информация на Mediapool от разследващите това са директорът и счетоводителят на болничното заведение. Двамата са задържани за 24 часа във вторник вечерта, но ще бъдат пуснати на свобода още в сряда по решение на ловешката прокуратура.

В рамките на разследването са получени данни, че има отклоняване на пари от бюджета на психиатричната болница. Преди акцията по задържането на двамата е образувано дело за престъпление по служба. Двамата души от ръководството са задържани, за да се обезпечи събирането на документи. Разследващите разполагат с данни, че от болницата са отклонявани пари, предназначени за издръжка и капиталови разходи, както и средствата за храна и лечение на пациентите, посочват от ДАНС.

Източници на Mediapool казаха, че засега не могат да кажат на колко възлизат щетите. Предстои по-детайлно проучване на иззетата документация и възлагане на експертизи. Ще бъде поискано извършването на разширени финансови одити.

Според събраната към момента информация от ДАНС, основните схеми включват отклоняване на средства чрез възлагане на обществени поръчки на фирми, регистрирани на близки роднини.

Службата има данни, че по разпореждане на длъжностните лица служители на болницата и пациентите са били принуждавани да полагат безвъзмездно труд в частни обекти.

С цел лична облага са прибирани дори пенсиите и социалните помощи на пациентите. В болничното заведение са настанени 600 души с различни психиатрични заболявания.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?