Пациенти "потресени" от искането на БЛС да се криминализира укриването на болест

Станимир Хасърджиев, сн. БГНЕС

Цялата пациентска общност е потресена от позицията на Лекарския съюз да се носи наказателна отговорност за укриване на заболяване и силно се надяваме, че тя не изразява официалното становище на съсловната организация на българските лекари, а е само лично мнение на отделни представители на нейното ръководство. Това заяви в четвъртък председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

Преди ден зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова обяви, че БЛС настоява да се криминализира укриването на заболяване, тъй като това е безотговорно и поставя в риск лекарите и сестрите в болниците.

Това очаквано предизвика острата реакция на пациентските организации.

“Пациентите имат право на тайна, никой няма право да издава тяхната тайна, особено публично“, каза Хасърджиев.

“Трябва ли само заради заболяването си 500 000 български граждани с хепатит, както и носители на вируса на ХИВ да бъдат унижавани и нарочвани за престъпници. Трябва ли те да търпят дискриминиращо отношение в една цивилизована европейска държава“, коментира Хасърджиев.

Той заяви, че подобни идеи са характерни за Средновековието и инквизицията и нямат нищо общо с позицията на Световната здравна организация (СЗО) и с европейското законодателство против дискриминация.

Няколко пациентски организации излязоха с протестна декларация и настояха здравният министър да излезе с официална позиция по темата.

“Ние държим да разберем каква е позицията на Министерството на здравеопазването по така лансираните идеи и по тези скандални случаи, в които за пръв път виждам лекари да излизат на протест срещу собствените си пациенти", заяви Хасърджиев.

В последствие зам.-председателят на БЛС Галинка Павлова заяви пред БТА, че лансираната преди ден идея е лично нейна, а не на съсловната организация.

Още по темата
Още от България