Пациенти предупреждават за криза с медикаменти за ХИВ

В София е изчерпано ключово лекарство в основата на антиретровирусната терапия на 700 души

Пациенти предупреждават за криза с медикаменти за ХИВ

В София е изчерпан ключов медикамент, който е в основата на антиретровирусната терапия на близо 700 пациенти с ХИВ, сигнализираха в петък от Националната пациентска организация (НПО). В нея са постъпили сигнали от пациенти, носители на вируса, на които не са били изпълнени месечните рецепти.

“Пациенти коментират на горещия телефон на Националната пациентска организация, че в четвъртък сутринта пред болничната аптека на инфекциозната болница в София е имало опашка за лекарства, което е компрометирало цялостната политика за спазване на анонимност и конфиденциалност“, заявиха от НПО.

Служители на болницата потвърдиха, че пред аптеката е имало различно от обичайното струпване на хора и лечебното заведение действително изпитва недостиг на медикаменти.

В началото на седмицата три пациентски организации сигнализираха, че процедура по обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да остави 700 пациенти с ХИВ без лекарства и призоваха за спешно разглеждане на жалбите.

Резултатите от търга на здравното министерство се обжалват в КЗК от дистрибуторите “Медекс“ и “Софарма“ .

От Министерството на здравеопазването успокоиха преди два дни, че липси на лекарства няма да има, тъй като жалбите засягат само 4 от от общо 32 позиции и е създадена организация за набавянето им, включително чрез открита ускорена процедура, преразпределяне на налични количества. Поискало е и съдействие от дистрибутори и фармацевтични компании, за да не се допуска криза.

Засега от МЗ нямат коментар за актуалната ситуация в София.

Въпреки уверенията на министерството, пациентите са обезпокоени, че вече се е стигнало до недостиг и са скептични, че предприетите действия ще дадат бърз резултат.

От НПО обясниха, че след изчерпването на медикамента, описван като “гръбнак” на антиретровирусната терапия, лекарите в отделението по ХИВ в София са били поставени в ситуация да преминат към раздаването на таблетки от два други медикамента, които са съставни на липсващото хапче.

“Това няма да попречи на лечението на пациентите, но е временно, крайно неприемливо решение. На пациентите е обяснявано, че това е временна мярка – до вторник, 8 май, когато се очаква същите тези пациенти да се върнат в болницата за получаване на своята антиретровирусна терапия“, посочват от организацията.

“За съжаление, Националната пациентска организация и пациентски организации на хора, живеещи с ХИВ, са скептично настроени за положителния изход за пациентите в тази ситуация в този кратък срок, още повече предвид предстоящите почивни дни. По данни на пациентски организации, държавата, в лицето на здравното министерство, очаква дарение от фармацевтични компании на антиретровирусни медикаменти, но за съжаление дори и такова да бъде осъществено, не се очаква то да бъде за липсващия медикамент и да покрие нуждите на въпросните 700 пациента“, заявиха от НПО. 

Споделяне

Още по темата

Още от България