Пациенти протестираха пред НЗОК заради затегнат режим при отпускане на лекарства

Сн. БГНЕС

С погребален ковчег и пирони болни от ревматологични заболявания протестираха във вторник сутринта пред сградата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Причината е затегнатия режим, по който от 1 август ще бъде отпускано биологично лечение.

Според пациентите те ще бъдат лишени от терапия и подложени на страдание и болка, от здравната каса отричат и обясняват, че целят не лишаване на болните от лечение, а отпускането на терапията по ясни критерии и качествено диспансерно проследяване.

Според новите правила включването в биологично лечение ще е възможно само ако пациентът преди това е бил една година на базисна терапия. Изискването е за поне две базисни терапии всяка от по шест месеца, а не заедно общо шест месеца, както е било досега.

С това касата цели да затегне контрола по отпускането на този вид терапия, която е изключително скъпа и разходите за нея постоянно растат.10% от бюджета на НЗОК за лекарства се изразходва имненно за биологични продукти.

Пациентите обаче недоволстват, че това ще забави достъпа им до модерното лечение, а именно ранното включване в него гарантира спиране или поне забавяне на структурната увреда и подобряване на качеството на живот.

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, който разговаря с протестиращите пациенти, изрази готовност да включи техни представители в предстоящото уточняване на детайлите около новите правила.

Споделяне

Още от България