Пациенти протестираха срещу мораториума върху нови лекарства

“Превръщаме се в здравни мигранти“, заявиха от Българския пациентски форум

Пациенти протестираха срещу мораториума върху нови лекарства

Пациентска организация излезе на протест пред италианското посолство във вторник срещу готвения мораториум за финансиране от здравната каса на иновативни медикаменти през следващата година. Протестиращите са изпратили писма до посолствата на всички страни от ЕС у нас и настояват посланиците да разпространят информация в държавите си, че в България се нарушават правата на пациентите.

Забраната да се плащат най-новите терапии се очаква да бъде окончателно приета от депутатите тази седмица при второто четене на Закона за бюджета на здравната каса за 2018 година. Мораториумът засяга около 15 лекарства с нови молекули, които ще влязат в позитивния лекарствен списък, но няма да бъдат плащани с обществени средства.

Става въпрос основно за медикаменти срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични заболявания, които са от най-ново поколение и се предписват като втора и трета линия на терапия, когато традиционното лечение не е дало резултат.

Мораториумът беше защитен досега единствено от финансовия министър Владислав Горанов и неговия бивш заместник и настоящ здравен министър Кирил Ананиев, който оглавяваше Надзорния съвет на НЗОК допреди две седмици.

От мярката се очаква да бъдат спестени 25-30 млн. лева, а оправданието за нейното налагане е увеличението на бюджета на НЗОК да не бъде “изядено“ от нови медикаменти и медицински дейности и да бъде финансиран по-добре сегашния пакет с услуги.

Много от лекарствата, на които е наложен мораториум обаче, са договорили отстъпки с НЗОК, т.е. биха били по-изгодни и освен това са преминали през оценка на здравните технологии, която препоръчва включването им за реимбурсиране от обществения фонд.

До този момент срещу тяхното заплащане не са дадени никакви допълнителни разчети или аргументи, освен механичното спестяване на средства. 

“Ще има много българи, които ще напуснат България като здравни мигранти по простата причина, че няма да бъдат лекувани“, коментира по време на протеста Иван Димитров от Българския пациентски форум. Възможно е действително българи да потърсят лечение със засегнатите от мораториума медикаменти в друга европейска държава и да се наложи НЗОК да плати въпросното лечение на много по-висока цена, отколкото ако е осъществено у нас.

Според Димитров с мораториума държавата иззема от лекаря преценката с какво да се лекува пациентът.

“Всъщност държавата казва ние ще плащаме най-евтиното. А оттам нататък, който иска да се лекува с терапията, която е била досега, трябва да си ги извади и да си ги плати“, твърди Димитров.

Това обаче не е вярно, тъй като мораториумът засяга само 15-те най-нови медикаменти, които сега влизат в позитивния списък и с които още никой не се лекува. Мораториумът не засяга нито един човек, който вече се лекува с някоя от модерните иновативни терапии, навлезли през последните години и пациентите не трябва да променят лечението си, тъй като НЗОК ще продължи да плаща тези лекарства.

Национална пациентска организация (НПО) също обяви по-късно, че подкрепя протестите срещу мораториума. “Ако този мораториум, който е безпрецедентен за Европа, бъде гласуван и на второ четене в края на тази седмица, множество групи пациенти ще бъдат обречени да останат без лечение, което е животоспасяващо и няма алтернатива“, заявиха от организацията.

“Като пациентска организация считаме, че от първостепенно значение е осигуряването на животоспасяващо лечение за пациентите и че е необходимо да бъдат положени всички усилия, за да не им бъде отнета възможността да водят пълноценен живот“, посочват от НПО.

“Отнасяме се с разбиране към сложната финансова ситуация в България и отчитаме всички усилия, които се полагат за оптимизиране на бюджета на НЗОК. Приветстваме всички опити и мерки за контрол на изразходваните средства, цени на лекарствата и т.н., но искаме да подчертаем, че оптимизирането на разходите не следва да става за сметка на ограничаване достъпа до лечение, без което съществува реален риск от некачествен живот, а в много от случаите - и от фатален изход за пациентите“, заявиха още от организацията.

“Считаме, че на този етап все още не са използвани всички механизми за оптимизиране на разходите, без това да засяга лечението на пациентите, които се нуждаят от иновативни терапии. В тази връзка още веднъж призоваваме за отпадането на мораториума, което е единственото възможно решение в полза на пациентите, решение, в унисон и с декларираната от министър-председателя Бойко Борисов позиция по време на разговора му с холандския му колега на 15 ноември, във връзка с равния достъп до лекарства за всички европейски граждани“, казаха от НПО. 

По-късно от здравната каса заявиха, че "НЗОК няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните".

Оттам припомнят, че анализ на Евростат посочва, че България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. "Страната ни заделя за тази цел над 42 процента годишно от парите за здраве", посочват от касата.

"Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК и бъдат спокойни, че институцията гарантира тяхното лечение", заявяват от НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България