Пациенти с болестта на Бехтерев искат касата до поеме напълно лечението им

Пациенти с болестта на Бехтерев настояват Здравната каса да поеме напълно лечението. Заболяването представлява форма на хронично възпаление на гръбначния стълб и кръстно-хълбочни стави и може да доведе до загуба на подвижността на гръбначния стълб.

В момента касата поема 75% от стойността на лекарствата, но медикаментите все още са недостъпни за по-голямата част от болните. “Това поставя пациентите в положение болестта им да се развива и да достигат до все по-голяма степен на инвалидизация и нетрудоспособност“, заявяват в декларация от Сдружението на болните от болестта на Бехтерев.

В Европа и САЩ медикаментите за тази болест са напълно безплатни за пациентите. “Призоваваме държавата да се съобрази с европейските практики и да изпълни ангажимента си към пациентите, като им даде възможност да използват тези медикаменти без условия за допълнително заплащане“, се казва в декларацията.

При намаления бюджет за лекарства за НЗОК през тази година обаче по-скоро се обмисля как да се намалят разходите за лечение. Очаква се при актуализацията на бюджета на касата да се отпуснат 27 млн. лева допълнително, но те вероятно ще отидат за покриването на преразхода за лекарства при сегашните нива на реимбурсация.

В България все още няма официална статистика за броя на заболелите от болестта на Бехтерев, както и регистър за тези пациенти. От сдружението смятат, че това е абсурден факт, който пречи на държавата да разпредели правилно ресурсите, необходими за лечението.

Пациентите с болестта на Бехтерев се оплакват и от липсата на ревматолози. “В големи областни градове има по един лекар-ревматолог, а на места въобще липсват такива“, се казва в декларацията.

От сдружението искат да се увеличат дните за лечение в санаториум, които им се полагат. Сега държавата предоставя седемдневно лечение в санаториум за болните от болестта на Бехтерев, а подобна терапия трябва да трае минимум 10 дни, за да има ефект.

От сдружението са изпратили декларацията с исканията си до НЗОК, здравното министерство, парламента, НОИ и други институции.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?