Пациенти с редки тумори се оплакват от липсата на лечение

Пациенти с редки мозъчни тумори са изпратили жалби до омбудсмана Константин Пенчев и до Комисията за защита от дискриминация заради липса на адекватно лечение, съобщи за БТА Ваня Добрева, председател на асоциация "Хипофиза". По думите ѝ тези пациенти са дискриминирани, тъй като в България не се предлага възможност да бъдат лекувани с модерните методи на лъчелечение.

Добрева уточни, че исканията им са за реална реимбурсация на разходите за високотехнологично лъчелечение по съответните клинични пътеки, тъй като една от пътеките е на стойност 1400 лв., а трябва да бъде поне 4 000 лева. Другата клинична пътека - за радиохирургия, не съществува, тъй като Националният рамков договор за тази година не беше подписан между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Лечението чрез радиохирургия трябва да се финансира с 9 000 лева., каза още Добрева. Тя уточни, че необходимата апаратура е налична в столични болници, но не се работи с нея заради цените на лечението.

В България се предлага алтернативно лъчелечение, при което обаче се облъчва и главният мозък на пациента. Този подход не само не води до излекуване, но е свързано с когнитивни и други мозъчни разстройства“, каза още Добрева.

Пациентите с тумор на хипофизата у нас са около 250.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?