Пациенти с ревматологични заболявания отново се оплакват, че НЗОК бави достъпа им до нови лекарства

Пациенти с ревматологични заболявания отново се оплакват, че НЗОК бави достъпа им до нови лекарства

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ) и Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ) отправиха спешен призив към Националната здравноосигурителна каса да обърне внимание на сериозните административни пречки за получаване на терапия за тежките форми на заболяванията, но по думите им към момента няма диалог от страна на институцията.

"В края на миналата година бяха одобрени нови терапии за ревматоиден артрит, които са надежда за много пациенти, нямащи добро повлияване от наличните до момента медикаменти. Новите лекарства по правило трябва да са достъпни от следващата календарна година в Изискванията при лечение на умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък и актвен анкилозиращ спондилит с антиревматични лекарствени продукти над 18 г. в извънболничната помощ. За одобрението на Изискванията няма срок и затова всяка година се чака месеци наред да се гласуват от Надзорния съвет на НЗОК при условие, че медикаменти отдавна са преминали всички административни процедури. Тази година още не са гласувани, като вече в две поредни заседания на Надзорния съвет на НЗОК се отлагат", обясняват проблема от двете организации.

Така формално лекарствата са на пазара у нас, прието е да се плащат с публични средства, но не може да се назначава лечение с тях, защото НЗОК не е одобрила медицинските критерии, по които ще се отпускат. Изискванията на НЗОК обикновено включват при какви диагнози и оплаквания пациентът може да премине към определено скъпоструващо лечение, какви изследвания трябва да се представят и залагат условия болният да не се е повлиял преди това от други стандартни терапии. Биологичните терапии за ревматологичните заболявания са едно от най-проблемните пера в бюджета на НЗОК, тъй като са на стойност десетки хиляди левове, разходите нарастват постоянно, а в миналото са засичани злоупотреби с тях и фондът постоянно се опитва да налага по-строг контрол над отпускането им чрез тежки критерии, предписване според разходната ефективност и др. С бавенето на изискванията пък фондът "печели време", в което не плаща новите лекарства и така пести милиони левове докато пациентите са в очакване.

Пациентите недоволстват, че реимбурсацията на нови медикаменти е трябвало да започне в началото на годината, а вече сме в средата на годината и още няма изгледи скоро да имат достъп до новите лекарства. "Дори и скоро да се одобрят изискванията на НЗОК, ще отнеме поне два месеца, докато първите пациенти се доберат до терапията, тъй като административните процедури за одобрение са изключително утежнени.", коментира Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ.

"Пациентите имат лекуващ ревматолог, който ги наблюдава, назначава съответната терапия, така че разкарването им само за формално административно одобрение, е неоправдано. Нека не забравяме, че тук говорим за трудноподвижни хора, срерд които има такива с ограничени финансови възможности, защото не работят на пълен работен ден и заболяването им изисква допълнителни разходи, така че за тях едно такова пътуване е огромно предизвикателство. Пациенти са ми споделяли, че нямат пари за автобусен билет, за да отидат на комисия в големия град и поради това се отказват от нужното им лечение.", допълни Анета Драганова, председател на АПАЗ.

Основните искания на пациентските организации са изискванията за лечение на НЗОК да бъдат приемани в началото на годината, за да започне прилагането на новите медикаменти, а не да се чака неопределен срок, както е в момента и да отпадне принципът за разходна ефективност в критериите за лечение, тъй като лекарите трябва да изписват медикамент според ползата за пациента, а не да се съобразяват с цената на лекарството. "Лекарите не бива да се превръщат в търговци, а да им бъде предоставена свобода да разчитат на медицинската си преценка", казват пациентите.

Според тях не е редно в XXI в., когато технологиите имат многобройни възможности, пациентите да са буфер между болници, лекари, здравни институции, аптеки."

Ако исканията им не бъдат удостоени с внимание, пациентските организации са в готовност за поредния протест. В годините организациите многократно са протестирали пред НЗОК с ковчези и други акции, за да привлекат внимание към проблемите си.

Споделяне

Още по темата

Още от България