Пациенти са подали 182 сигнала за липсващи лекарства за 3 месеца

В повече от половината случаи проблемът може да се реши чрез внос, смятат от асоциацията на паралелните търговци

Пациенти са подали 182 сигнала за липсващи лекарства за 3 месеца

За три месеца Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства е получила 182 сигнала за липсващи медикаменти от цялата страна на интернет платформата си, съобщиха в понеделник от организацията.

Анализът на данните сочи, че в 53% от случаите проблемът би могъл да се разреши чрез бързи вътреобщностни доставки в рамките на ЕС, тъй като сигналите са за медикаменти с трайно или временно преустановен внос в България.

От организацията отдавна настояват за законови промени, които да облекчат вносът на медикаменти.

В 20% от сигналите на подателите е била предоставена информация къде търсеното лекарство е налично, т.е. става въпрос за медикаменти, които се продават на българския пазар, но има недостиг или не са открити в някои аптеки.

В най-голям процент от сигналите става въпрос за лекарства, които са изтеглени или изобщо не са били регистрирани на българския пазар, обясни директорът на асоциацията Боряна Маринкова.

В около 32% от случаите става въпрос за дерегистрирани медикаменти и такива с преустановени продажби у нас, а 16% от сигналите са за лекарства, които пациентите са получавали извън България и в последствие ги търсят тук, но те изобщо не са били регистрирани на българския пазар.

Сигналите се отнасят до общо 120 продукта, което показва, че 34% от тях засягат продукти с повече от един сигнал. Всеки автор е получил обратна връзка в рамките на 24 часа, а средното време за пълна обработка на казус е 32 часа.

Интернет-платформата за сигнали за недостиг на лекарства бе пусната на 9 юни.

Подробно представяне на резултатите от работата на платформата, многофакторните причини за недостиг в световен план и възможностите на паралелния внос за достъп до липсващи и лекарства в недостиг в България и Европейския съюз ще бъде темата на предстоящата кръгла маса, която Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства организира под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС) на 18 септември.

EAEPC обединява над 100 компании от 24 държави в Европа и e регламентираният партньор на Европейската комисия по отношение на паралелната дистрибуция на лекарства в ЕС. За да дискутират възможностите за облекчени условия за вътреобщностни доставки на лекарства в Кръглата маса на тема “Насърчаване на паралелния внос“ са поканени всички компетентни институции в България. Ръководството на ЕАЕРС ще представи обзорен доклад на тема "Добри практики в ЕС и ползи за обществото от насърчаването на паралелния внос".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?