Пациенти смятат за рисково бързото прехвърляне на онколекарствата към НЗОК

От национално представената пациентска организация Конфедерация "Защита на здравето" (КЗЗ) одобряват идеята скъпоструващи лекарства за някои заболявания като онкологичните, които в момента се осигуряват от здравното министерство, да се прехвърлят към здравната каса, но това не трябвало да става прибързано.

В петък от конфедерацията обявиха, че не е реалистично прехвърлянето на тези лекарства да стане от 1 януари догодина, защото щяло да доведе до хаос в системата за отпускане на медикаменти, което само ще навреди на пациентите.

Миналата седмица Теодора Захариева от Български пациентски форум обяви след среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър Божидар Нанев, че е намерено решение за справяне със системната липса на онколекарства.

Идеята е блокирания в БНБ резерв на здравната каса да бъде освободен и парите да бъдат насочени за лекарства на онкоболните. За целта обаче са нужни законови промени, тъй като в момента тези медикаменти са ангажимент на здравното министерство и не могат да бъдат покривани с пари от НЗОК.

След срещата на Захариева с Борисов и Нанев стана ясно, че предложението за деблокиране на средствата ще бъде гласувано в Народното събрание в следващите седмици, а след това ще се правят и промени в наредбата, по която се отпускат скъпоструващите лекарства.

Според КЗЗ обаче промяната може да стане факт чак от 2011 г.. От конфедерацията представиха проучване сред пациентските организации за достъпа до лекарства след влизането в сила на новия лекарствен списък. 48% от анкетираните смятат, че достъпът до лекарства след въвеждането на списъка значително се е подобрил, приблизително толкова - 43% твърдят, че няма промяна, а 9% - че достъпът се е влошил.

Близо половината от запитаните заявяват, че след въвеждането на новия списък получават по-малко сигнали за проблеми, свързани с достъпа до лекарства, но са се увеличили сигналите за липса на определени лекарства в аптеките.

От КЗЗ обявиха своя представител в Общото събрание на НЗОК. Това ще бъде Диана Хаджиангелова от Асоциацията на българите, боледуващи от астма. За първи път пациентите ще имат свой представител в здравната каса.

Споделяне

Още от България