Пациентите могат да заменят свободно блокираните лекарства с други

Според здравните власти доплащането за пациентите ще остане непроменено

Пациентите могат да заменят свободно блокираните лекарства с други

Пациентите могат свободно да заменят лекарствата си за сърце и кръвно след консултация с лекар, а аптеките ще им отпускат алтернативни продукти безпроблемно. Това увери Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след среща със съсловните организации на лекарите и фармацевтите по повод спряната в края на миналата седмица продажба на 62 медикамента с валсартан заради съмнения за канцерогенен примес в съставката.

От Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) актуализираха във вторник списъка с алтернативните продукти с валсартан, които не съдържат опасния примес. Новият списък съдържа както алтернативните лекарства в позитивния списък, плащани от НЗОК, така и тези на свободна продажба.  Актуализацията се наложи след като се оказа, че първоначалният вариант е бил непълен и от него са липсвали част от наличните медикаменти, което е създало объркване.

Според указанията на здравната каса подмяната на блокираните лекарства с алтернативни в периода 6 юли – 6 август ще става безпрепятствено. 

“Ако пациент дойде в аптеката и не знае за проблема, аптекарите ще го насочват към лекар, който да смени терапията му, тъй като фармацевтите не могат да правят генерично заместване на продукти по лекарско предписание. Хората, които вече са с изпълнени рецепти, също имат право да заменят лекарствата си. В периода 6 юли-6 август НЗОК няма да санкционира лекари и аптеки, ако има дублиране или четвърто назначено лекарство, защото пациентът е в правото си да получи алтернативна терапия, независимо че преди няколко дни може да е изпълнил вече рецептата. Логично е, че пациентът няма да иска да продължи да се лекува с блокираното лекарство и има право да получи алтернативно“, обясни пред Mediapool Маргарита Грозданова от България фармацевтичен съюз.

Без съществени промени в доплащането 

Същевременно от Националния съвет по цени и реимубрисиране (НСЦР) заявиха пред Mediapool, че доплащането от страна на пациентите също ще остане непроменено, тъй като референтният продукт в позитивния списък не е сред блокираните. Референтният продукт е най-евтиното лекарство от дадена група, чиято стойност се плаща напълно или частично от НЗОК според степента на реимбурсация.

От съвета поясниха, че в позитвния лекарствен списък има включени 16 лекарствени продукта валсартан, от които 12 са блокирани. “Носител на референтната стойност в групата е лекарственият продукт Valsacor Film coated tablet 320 mg х 30, с притежател на разрешението за употреба KRKA, d.d., Словения. Партиди на продукта не са блокирани, което означава, че референтната стойност на продуктите в групата няма да се измени. Стойността, която заплаща НЗОК и максималното доплащане за пациентите ще останат непроменени“, обясниха НСЦР.

Активното вещество валсартан участва и в състава на няколко комбинирани продукти.

С комбинацията Valsartan, Hydrochlorothiazide има 25 лекарствени продукта, от които 17 са блокирани.

С комбинацията Amlodipine, Valsartan има 15 продукта и от тях 6 блокирани са блокирани.

С комбинацията Amlodipine, Valsartan, Hydrochlorothiazide има 3 продукта, от които няма блокирани.

С комбинацията Sacubitril, Valsartan има също 3 продукта и отново няма блокирани.

“За лекарствените продукти, които представляват фиксирана комбинация с Valsartan също остава непроменена стойността на моносъставката, която определя референтна стойност на фиксираната комбинация“, заявиха от НСЦР.

За пациентите с есенциална хипертония НЗОК плаща 100% от стойността на най-евтиния монопродукт в групата и 50% от стойността на най-евтиния от комбинираните продукти. За останалите заболявания – сърдечна недостатъчност и пресен миокареден инфаркт НЗОК покрива 25% от стойността на най-евтиния монопродукт и 50% от стойността на най-евтиния от комбинираните продукти.

Така за пациентите, които досега са били на най-евтините продукти, доплащането няма да се промени. За останалите, на които се променя терапията заради блокиране на медикамента, който са ползвали досега, има вариант доплащането съответно да се намали или увеличи малко.

По данни на Съвета по цени и реимбурсиране от блокираните 62 лекарствени продукта, 25 медикамента не са включени в позитивния списък, т.е. не са плащани от здравната каса, а са били само на свободна продажба.  

Споделяне

Още по темата

Още от България