Шефът на НЗОК Пламен Цеков:

Пациентите няма да чакат ред в болниците по новата методика на касата

Пациентите няма да чакат ред в болниците по новата методика на касата

Новата методика, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на болниците, няма да ограничи възможностите на пациентите за избор на лечебно заведение, нито ще ги задължи да изчакват или да пътуват в търсене на свободно място в друга болница. Това обясни пред бТВ директорът на НЗОК Пламен Цеков. 

Според неговите разяснения  новият начин, по който касата предлага да финансира болничното лечение, е разчетен за 1.6 млн. пациенти, колкото са и през тази година. Заложен е и преразход от 3%. Лимитите за всяка болница пък ще се определят от самите мениджъри според данните за предходната година. 

Бившият депутат Цеков отрече тълкуванията, че щом болницата е запълнила месечния си лимит от пациенти новите случаи ще се отлагат за следващия месец или ще се пренасочват към други лечебни заведения. В момента, в който болницата е изпълнила 70% от лимита, мениджърът ѝ ще може да иска увеличение на обема, поясни шефът на касата. По думите му и сега практиката е такава, само че Надзорният съвет на НЗОК взима решенията за преразход постфактум с 3-4 месеца закъснение, а занапред това ще става оперативно. 

"Това е мениджърски проблем и не засяга по никакъв начин пациента. Болният отива в която болница иска и търси лечение, както е сега. Въпросът е, че с ограничения ресурс трябва да направим така, че пациентът като избере някоя болница, да може да бъде лекуван в нея", каза Цеков. 

Той обясни, че изискването поне 30% от пациентите, които болниците поемат, да са спешни, се въвежда, защото някои лечебни заведения отказвали да лекуват такива случаи. Така те ограничават разходите си за сметка на други свои колеги, а бюджетите им изглеждат стабилни. "Има болници с между 50 до 90% спешни случаи и други с 2-5% - подбират само леките случаи", каза Цеков. Според него касата би трябвало да прекрати договорите си с тези лечебни заведения и предстои това да бъде обсъдено с Българския лекарски съюз (БЛС). 

Споделяне

Още по темата

Още от България