Пациентите получиха обещание да не се режат парите за лекарства

Пациентите получиха обещание да не се режат парите за лекарства

Да не се намаляват парите за лекарства при актуализацията на бюджета, обеща здравното министерство на пациентски организации в сряда. След срещата с тях зам.-министърът с ресор лекарствена политика Гергана Павлова обяви, че бюджетът за медикаменти няма да бъде намаляван “по никакъв начин“ и всички договори са обезпечени.

Миналата седмица стана ясно, че бюджетът на здравното министерство ще бъде намален със 160 млн. лева. Проектът за актуализация предвиждаше парите за диагностика и лечение да бъдат орязани от 458 млн. лева на 342 млн. лева, а средствата за лекарства да се свият от 144 млн. лева на 117.8 млн. лева.

“Както министър Анна-Мария Борисова нееднократно заяви, орязване има в частта административни разходи, в частта разходи за заплати и осигуровки и издръжка“, каза Павлова. Така и не стана ясно точно колко са парите за лекарства, които “няма да бъдат пипани“, защото в перото за медикаменти били включени административни и други разходи, свързани с лекарствената политика.

Тъй като лечението и диагностиката не са в ресора на Павлова, не се разбра и от какво точно ще се спести в това перо и има ли повод пациентите да се притесняват. Ясно е обаче, че само със свиването на административните разходи надали ще се постигнат обещаните икономии от 160 млн. лева в здравното министерство.

Обявената в началото на седмицата протестна готовност от страна на пациентските организации обаче остава.

Теодора Захариева от Българския пациентски форум изрази удовлетворението на организациите от полученото уверение, но ще изчакат да видят какво ще стане с делегираните бюджети на болниците, които също ще рефлектират върху пациентите.

“Така че все още има пера, по които трябва да получим отговори. Ако няма някакво разрешаване на въпросите с цел по-добро за пациента, към края на месеца се предвиждат протестни действия“, каза тя.

Захариева съобщи още, че в момента работят експертни комисии в министерството, които да установят за кои заболявания какво количество лекарства ще са необходими и това да се планира при съставянето на бюджета за следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България