Пациентите с Covid-19 в болница намаляха с близо 100 души за седмица

Пациентите с Covid-19 в болница намаляха с близо 100 души за седмица

Пациентите с Covid-19, които се лекуват в болници, намаляват чувствително през последното денонощие и за първи път от края на юли насам падат на под 800 души. Тенденцията за спад на лекуващите се в болница е от последните 7 дни като от 12 август досега броят им е намалял с близо 100 души от 861 на 768. Най-осезаемо е намалението на хоспитализираните през последното денонощие с 39 души – от 807 на 768.

Тази тенденция съвпада с вълната на по-голям брой излекувани и по-малко новорегистрани случаи през последната седмица. Без промяна остават лекуващите се в интензивни отделения, които са 56 души. Починалите за последното денонощие са 14 души.

Новооткритите случаи са денонощие са 135 при направени 5252 теста или около 2.6% от пробите са положителни.

Най-много са новите случаи в София – 25, следвана от Пловдив – 14, Варна - 13, Добрич - 12.

Медицинските служители, при които е констатиран Covid-19, са 803. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 6 - четири от тях са при лекари, а два - при медицински сестри.

32% спад на новите случаи

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира пред бТВ, че тенденцията в спад на новорегистрираниет се очертава като трайна, но тя не се дължи на по-добра дисциплина по спазването на мерките, а по скоро на предприетите действия по ограничаването на възникналите огнища в домове за възрастни хора и др. Кунчев цитира обобщени данни на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, според които при сравняването на последните две седмици България бележи спад с 32%.

Той допълни, че Балканите като цяло са преживели подем, 2-3 седмици сме поддържали 1500-1600 случая, докато сега бележим спад. Вълната обаче се премества в Европа, повече към Южна Европа, но и Великобритания, Южна Германия, Франция. "През последните дни сериозен ръст на заболелите се наблюдава в Норвегия – 46%, Франция – 106%, Хърватска, която доскоро е била с добри показатели, вече бележи ръст от 181%", посочи той. 

Здравният министър: Още е рано да кажем, че епидемията намалява 

Според здравния министър данните за спад на случаите на коронавирус през последните 2 седмици не са достатъчен индикатор, за да кажем, че епидемията намалява. Относно очакваната втора вълна през есенно-зимния сезон Ангелов заяви, че системата е готова, а никой не може да отговори дали предстои втори пик.

“Готвим се за втори пик, за увеличаване на заболелите през есента, готвим системата в тази посока, с обезпечаването с лични предпазни средства, консумативи, допълни здравният министър. Системата е готова за есента“, категоричен е министър Ангелов.

Той съобщи, че от планираната покупка на 900 млн. дози ваксини от ЕС, за българските граждани ще бъдат осигурени 2 млн. дози, когато бъдат регистрирани на територията на ЕС.  

Споделяне

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?