Пациентите с Covid-19 в болниците и интензивните отделения нарастват

Сн. БГНЕС

В последните дни се наблюдава ръст на пациентите с Covid-19, приети за болнично лечение, както и на тежките случаи в интензивните отделения. Новата седмица започна с продължаващ ръст на хоспитализираните и на тежките случаи и към понеделник 794 пациенти с Covid-19 са настанени в болница, а 41 от тях се намират в интензивни структури. За сравнение миналия понеделник в болница се лекуваха 718 души, а в интензивни отделения бяха 35 души, а в петък хоспитализираните бяха 744 души, от които 30 в интензивни отделения.

Така лекуваните в болница отново доближават 800 души, след като от средата на август се наблюдава плавното им намаление и задържане на около 720-750 души. Това се случва на фона на ръст и в броя на новооткритите заразени през последната седмица, като от миналия понеделник досега увеличението на новите случаи е с 26%.

В понеделник бяха регистрирани обичайно нисък брой новозаразени – 58 души заради почивния неделен ден за повечето лаборатории и малкото изследвани проби - 1103. Процентът положителни проби е 5.3% и също бележи ръст през последната седмица.

Разпределението на новите случаи по области по настоящ адрес на заразените е: Благоевград - 3; Бургас - 2; Габрово - 19; Монтана - 7; Пазарджик - 4; Смолян - 3; София област - 1; София град - 17; Стара Загора - 1; Търговище - 1.

През последните 24 часа са регистрирани два нови случая на заразени лекар и медицинска сестра, с което общият брой на инфектираните медици от началото на епидемията у нас е 1119 души.

Регистрирани са нови 7 смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 796 души.

Починали са мъж на 73 г. със сърдечно заболяване, диабет и затлъстяване, мъж на 67 г. със сърдечно заболяване, жена на 40 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 82 г. със сърдечно, хронично хематологично и хронично бъбречно заболяване, жена на 81 г. със сърдечно заболяване и затлъстяване, мъж на 73 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 84 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания.

От началото на епидемията до момента в България са регистрирани общо 20 055 случая на Covid-19. От тях 5083 са активни в момента, като в броя на активните случаи също се наблюдава увеличение в последните седмици. Излекуваните са вече 14 176, от които 16 са регистрирани през изминалото денонощие.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?