Пациентите с Covid-19 в болниците се увеличиха с близо 300 за седмица

Маските да станат задължителни и в офиса, предлага шефът на "Пирогов"

Пациентите с Covid-19 в болниците се увеличиха с близо 300 за седмица

Пациентите с коронавирус в болниците са се увеличили с близо 300 души от миналия понеделник насам от 917 на 1205, след като през изминалата седмица бяха регистрирани 2801 нови случая и беше отбелязан ръст на новооткритите с близо 80% спрямо предходната.

Хората в тежко състояние в интензивните отделения се увеличават с по-бавни темпове и в момента са 62 души спрямо 56 души миналия понеделник. Практиката дотук показва, че обикновено се наблюдава увеличение в броя на тежките и смъртните случаи две-три седмици след регистрирането на пик при новите случаи. По данни на оперативния щаб срещу коронавируса 20% от новите случаи имат симптоми, а 5% стигат до болница 

Активните в момента случаи са нараснали с 1934 души на седмична база от 5729 на 7663, тъй като броят на новозаразените многократно превишава този на излекуваните.

Маски и в офиса

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов прогнозира в понеделник пред бТВ, че ако тенденцията се запази и през следващите седем дни, ще трябва да се вземат някакви ограничителни мерки. Той прогнозира, че до края на месеца общият брой на случаите ще достигне 30 000 при 24 402 случая в момента.

Според него във всички закрити помещения задължително трябва да се ходи с маска – независимо дали става въпрос за офис, магазин или болница. Проф. Балтов добави, че ще препоръча на Националния оперативен щаб да се въведе задължителното носене на маска и в необществените закрити помещения.

"Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва – решаваме, че то ни пречи. Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория", коментира Балтов.

Иначе за изминалото денонощие бяха отчетени само 83, но понеделникът не е показателен заради малкия брой тестове, които се правят в неделя, когато повечето лаборатории почиват. Направените тестове за последното денонощие са 1 191, т.е. около 7% позитивни.

Най-много са новозаразените в София - 50, следва Благоевград - с 6 и Монтана - с 5 нови случая.

Eдин човек е починал през последното денонощие, с което общият брой на починалите от началото на епидемията достигна 892.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?