Пациентите с липсващи здравни вноски ще плащат от 1 октомври

Пациентите с три и повече неплатени здравно осигурителни вноски от 1 октомври ще плащат за прегледи, както и за болнично лечение, напомниха във вторник от Управителния съвет на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК). На 30 септември изтича срокът за подаване на молби за разсрочено плащане на неиздължените осигуровки до края на тази година.

110 хил. българи са подали молби за разсрочване до края на август. Хората с неплатени здравни вноски са над 2 млн., като не е ясно колко от тях не са осигурени по вина на работодателите, съобщи председателят на УС на касата Кирил Ананиев.

От 1 октомври семейните лекари ще получават списъци, в които ще бъдат описани кои от пациентите им са здравно осигурени и кои не са. Същият контрол ще бъде осъществяван и от специалистите от извънболничната и болничната помощ, като в болниците проверките ще се правят по електронен път, уточни директорът на здравната каса Иван Букарев. Цените на прегледите при джи пи-та и при специалистите се определят от лекарите. Кирил Ананиев допълни, че ако пациентът не е осигурен по вина на работодателя, лекарите ще трябва да му върнат взетите пари.

Единствено спешната помощ ще остане безплатна за всички.

УС на здравната каса реши още да отблокира 40 млн.лв. от оперативния си резерв, за да покрие част от преразхода на болниците по клиничните пътеки. В края на юли правителството също отпусна допълнително средства на лечебните заведения от излишъка в бюджета, за да си платят висящите сметки за ток и вода.

14 са утвърдените от УС на НЗОК програми за скъпоструващо домашно лечение за следващата година. Планираните за целта разходи са увеличени почти двойно - 43 млн.лв.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?