Пациентите ще доплащат по-малко за лекарства

Пациентите да доплащат по-малко за частично покриваните от здравната каса лекарства, предвиждат промени в наредба на здравното министерство, която беше приета на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Промяната се отнася до лекарствата от една и съща група – например за лечение на сърдечно-съдови заболявания, където има един най-евтин и напълно покриван от НЗОК медикамент и няколко други по-скъпи.

Сега, ако лекарят изпише по-скъпото лекарство от групата, НЗОК плаща стойността на най-евтиния, а разликата се доплаща от пациента. В някои случаи доплащането е стотинки, но за по-скъпите лекарства може да достигне десетки и дори стотици левове.

От здравното министерство предлагат доплащането да не е повече от 60% от стойността на най-евтиното лекарство в групата. В първоначалния вариант на наредбата, за който Mediapool писа , се предлагаше да не се доплаща повече от 50% от стойността на най-евтиното лекарство.

На всеки 3 години ще се прави оценка на вече включени в листата медикаменти за тяхната терапевтична ефективност, безопасност, фармако-икономически показатели. Предвидена е възможност неефективните медикаменти да бъдат вадени от позитивния списък и да не се плащат с публични средства.

Лекарства ще бъдат изключвани от листата и ако са слабо използвани. Предвидено е това да става, ако НЗОК не е плащала за лекарство повече от шест месеца или е заплатила за съответния лекарствен продукт по–малко от 3 % от общата стойност на медикаментите в съответната група.

Споделяне

Още по темата

Още от България