Пациентите ще доплащат за по-качествени медицински изделия

Пациентите вече ще могат да избират и по-скъпи медицински изделия, като ще трябва да доплащат над частта, отпускана от Националната здравно-осигурителна каса. Това реши надзорният съвет на институцията в понеделник. Досега касата плащаше само за най-евтиното изделие от съответната група, а пациентът нямаше право да избере по-скъпо, ако иска да ползва финансиране от държавата.

 

Надзорният съвет реши още от 1 декември касата да започне да покрива напълно прицелната терапия на пациентките с рак на гърдата. Досега използваният за целта препарат фигурираше в Позитивния лекарствен списък само за диагноза рак на бъбреците.

 

Друго решение на управляващия орган на касата бе да се повиши до 300 броят на годишно отпусканите тест-лентите за диабетици на интензифицирано лечение, на които се налага да ползват инсулин по 3-4 пъти на ден. Тест-лентите за болните от диабет, които са на конвенционална терапия, обаче остава 150 на година.

 

Надзорният съвет разпореди също така да започнат и традиционните ежемесечни масови проверки в държавни и частни болници, за да се установи дали отчетеният брой пациенти през ноември отговаря на действителния.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?