Пациентите в болница “Иван Рилски“ се лекуват с пари за лекарски заплати

Шефът на болница “Свети Иван Рилски“ Дечо Дечев обяви в сряда, че заради непреведени от страна на държавата средства, болните, настанени в реанимация, се лекуват с пари за заплати на персонала. В болницата от вчера е настанен и актьорът Христо Мутафчиев, който ден по-рано получи инсулт.

“Христо е един от четиринайсетте пациенти в нашата реанимация и така, както се полагат грижи за него, се полагат и за другите тринайсет пациенти“, заяви Дечев пред бТВ.

"Болницата получава пари за пет от тези четиринайсет легла. В последните три месеца сме получили петдесет процента от това, което е трябвало да получим за тези пет легла, с които трябва да лекуваме болните на четиринайсет легла и това е по-важният проблем", коментира Дечев.

“Христо и всички останали сега се лекуват за сметка на болницата, за сметка на пари, от които качествени специалисти и целият ни медицински персонал ще се наложи да бъдат лишени в края на месеца“, добави той.

От здравното министерство признаха, че има забавяне в изплащането на средства за интензивни грижи, хемодиализа и други дейности, които финансира ведомството, но увериха, че парите ще бъдат осигурени до дни. Става въпрос за 45 млн. лв.

Досега болниците са получили само част от парите си по линия за министерството за юли и нито стотинка от дължимите средства за август и септември. Здравният министър д-р Стефан Константинов заяви, че се водят преговори с финансовия министър за необходимите за целта 59 млн. лв. и че е намерена възможност за осигуряването на по-голямата част от сумата.

Забавянията в плащанията на болниците в момента са заради намаления бюджет на министерството. В средата на годината средствата на ведомството бяха намалени от 706 млн. лв. на 570 млн. лв. Поради аналогични проблеми за 2010 г. бяха прехвърлени и неразплатени през 2009-та задължения. Тези обстоятелства поставиха здравното министерство в невъзможност да извършва в срок всички дължими плащания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?