Пациентите в румънските болници вече ще трябва да плащат лечението си

Румънският министър-председател заяви, че пациентите в болниците ще трябва да плащат за лечението си като част от споразумение с Международния валутен фонд за намаляване на разходите в сектора на медицинските услуги, предаде Асошиейтед прес. Таксуването на пациентите влиза в сила от март.

Премиерът Виктор Понта заяви, че таксата "ще бъде ниска и пациентите ще плащат само след престой в болница". "Ще бъде малка сума, не за медицинските изследвания, нито за спешните случаи, а само за хоспитализираните лица," обясни Понта.

Румъния харчи едва 4,4 процента от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване, което е по-нисък дял от този в съседните държави и по-малко от половината от сумата, която изразходва Франция.

Румъния предприе огромни съкращения на разходите след като получи заем от 20 милиарда евро от МВФ през 2009 г., напомня агенцията.

Междувременно румънското правителство и Международният валутен фонд (МВФ) отложиха подписването на ново споразумение за сътрудничество. Това съобщи румънският делегиран министър за енергетиката Константин Ница, който коментира резултатите от преговорите през уикенда с делегация експерти от МВФ, пристигнали в Румъния.

По време на преговорите бе констатирано, че Румъния засега не е изпълнила "домашната си работа" по предишното споразумение с МВФ. По-конкретно - не е била реализирана приватизацията на големи енергийни компании, каза Ница.

Той посочи, че представителите на МВФ са призовали румънското правителство да съсредоточи усилията си върху изпълнението на задълженията по предишното споразумение с МВФ, чиято валидност бе удължена с още два месеца.

Румънският премиер Виктор Понта бе предложил действащото споразумение да бъде удължено до юни 2013 г., за да бъде намален негативният ефект от реформите, които се извършват.

През март 2011 г. Букурещ сключи двугодишно споразумение от предпазен тип в размер на 5 милиарда евро, които да бъдат използвани в случай на нужда.

Правителството заяви, че след изтичането му иска да подпише ново споразумение, целящо да успокои инвеститорите и финансовите пазари относно решимостта на Букурещ да продължи с реформите.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?