Пациентите вече ще доплащат лечението официално

Пациентите вече ще доплащат лечението официално
Доплащането в болница ще бъде официално регламентирано с промени в Закона за здравното осигуряване. Това става ясно от Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 година, която ще бъде гледана във вторник от Националния съвет за тристранно сътрудничество. В момента когато клиничната пътека не покрива всички разходи за лечението пациентът доплаща разликата. От ГЕРБ възнамеряват да регламентират тази форма на доплащане, като това ще става с осигуряване във втори доброволен фонд или на ръка, за тези които нямат втора осигуровка. Здравният министър вече на няколко пъти изрично уточни, че осигуряването във втори фонд няма да е задължително.

Концепцията за здравна реформа трябваше да бъде представена на социалните партньори до края на май, но това така и не се случи. От представения сега проект става ясно, че доста от поставените в него срокове едва ли ще бъдат спазени.

Все още има много въпросителни, които остават около доплащането, тъй като не се знае какво ще включва основният пакет от дейности, заплащани от НЗОК. В концепцията е записано, че през септември-октомври ще бъде направена преоценка на всички клинични пътеки и ще се остойностят новите пътеки за долекуване. Предвижда се да се направи точно остойностяване на изследвания, процедури, труд и режийни разходи. Досега трудът на персонала на болниците и режийните разходи не бяха включени в цените на пътеките.

В същото време част от дейностите, които сега са включени в пътеки и се извършват в болница ще бъдат извадени и ще се правят в извънболничната сфера. До момента обаче не е ясно на какъв етап е остойностяването, което уж започна миналата есен под егидата на финансовия министър Симеон Дянков, но само преди няколко седмици здравният министър Анна-Мария Борисова обяви, че то тепърва започва.

В концепцията има и признание, че реализирането на проекта за електронна здравна карта се бави заради липса на пари. Целта на въвеждането ѝ е да може да се проследи целия път на пациента в системата с всички манипулации и лечения, които са му приложени, така, че да се спре отчитането на неизвършени дейности.

Обявяването на поръчка за електронна здравна карта обаче се бави заради неосигурено финансиране от Министерството на финансите. Така намерението на здравния министър Анна-Мария Борисова от началото на следващата година хората в големите градове да имат електронна здравна карта е пред провал, тъй като поръчка все още няма, а цялата процедура заедно с изграждането на необходимата инфраструктура, няма да позволи всичко да е готово до началото на 2011 година.

Иначе е заложено въвеждането на картата да стане на три етапа. Първоначално в София, Пловдив и Варна в университетските болници, при джипитата, специалистите и аптеките, а на втория етап – в останалите 25 областни градове. Третият етап трябва да обхване общините и работещите там болници, лични лекари, специалисти и аптеки.

Като цяло в концепцията на няколко места присъстват забележки свързани с финансирането. За новите медицински стандарти, от които до голяма степен зависи бъдещето на болниците, също се посочва, че “нормална работа съгласно стандартите може да бъде осигурена само при адекватно финансиране“. В момента болниците са в ситуация, в която им се плаща нередовно и в намален размер, поради което лекари многократно са сигнализирали, че няма как да се отговори на новите стандарти.

В концепцията е заложено още, че в по-далечна перспектива (2011-2014 година ) ще започне замяната на клиничните пътеки с друг механизъм за финансиране – диагностично свързани групи.

Споделяне

Още по темата

Още от България