Здравната каса отстъпи

Пациентите все пак ще имат избор да доплащат за по-скъпи медицински изделия

Пациентите все пак ще имат избор да доплащат за по-скъпи медицински изделия

Националната здравноосигурителна каса се отказва от спорната си методика, която предвиждаше да покрива определена стойност на медицинските изделия, без пациентите да имат право да си доплатят за по-скъпи. В понеделник Надзорният съвет на касата реши да прекрати договарянето с търговците на медицински изделия, с които трябваше да уточни колко ще плаща за всяко изделие.

Причината за прекратеното договаряне е, че процедурата е на късен етап и вече не може да се съобрази с препоръките от Комисията за защита на конкуренцията, която поиска НЗОК да отмени методиката, по която договаря.

Сред медицинските изделия, плащани от касата, попадат редица скъпо струващи консумативи като изкуствени стави, стентове, клапи, протези, импланти и други, които се използват в болничната помощ.

Според новата методика на НЗОК, която беше одобрена в началото на тази година, но така и не заработи реално, касата трябваше да плаща определена стойност за всяко изделие, която е предварително договорена с фирмите. А ако пациентът има нужда от друго, по-скъпо изделие, той трябваше да си го купи изцяло сам, а нямаше да има възможност да доплати само разликата в цената, както е при лекарствата.

От касата смятаха, че по този начин ще се избегне порочната практика пациентите да бъдат изнудвани да ползват по-скъпи изделия под заплаха, че по-евтините са опасни за здравето им.

Сега обаче касата отстъпва, включително за да избегне образуването на ново производство в антимонополната комисия.

От касата посочват, че са отчели и обстоятелството, че липсата на възможност за доплащане нарушава правото на пациента да ползва сумата, определена като пределна за съответната група изделия.

Затова до края на август ще бъде изработена нова методика, по която да става договарянето. Новата методика и новото договаряне обаче вероятно ще се проточат до края на годината.

А дотогава ще се работи по сегашния ред, който позволява доплащане от страна на пациентите. В момента здравната каса има списък с около двайсетина изделия, които плаща до определена стойност - между 1000 и 50 000 лева - и пациентът можеше да доплаща изделия и над тези цени.

КЗК настоя здравната каса да отмени методиката си, тъй като нарушава конкуренцията на пазара, ощетява пациенти и фирми и създава предпоставки за картелни споразумения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?