Пациентка осъди здравното министерство за 100 000 лева, но не доживя присъдата

Пациентка осъди здравното министерство за 100 000 лева, но не доживя присъдата
Върховният административен съд (ВАС) постанови Министерството на здравеопазването да заплати обезщетение от 100 000 лева на онкоболна пациентка заради грешна диагноза и неадекватно лечение. Окончателната присъда по делото, заведено още през 2007 година, обаче е закъсняла, тъй като пациентката е починала в началото на тази година.

Обезщетението се присъжда заради това, че държавата в нарушение на задълженията си не е осигурила своевременно диагностика и лечение за В.В., която била с онкологично заболяване.

Поради липсата на адекватни реактиви и тестове е била поставена погрешна диагноза, а впоследствие е приложена лъчетерапия с апаратура, която не отговаря на съвременните стандарти. Всичко това е довело до развитие на заболяването и появата на метастази и усложнения.

Пред Mediapool Теодора Захариева от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), който се е занимавал със случая, коментира, че по-често съдебните присъди идват едва след като пациентите са починали. "В такива случаи обезщетенията се получават от близките на пациентите. Сега обезщетението ще получи майката на починалата пациентка“, каза Захариева.

Д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ съобщи за Mediapool, че след първоначално поставената у нас диагноза, В.В. си е направила изследвания в Милано, които са показали съвършено други резултати.

"Оказва се, че диагнозата и съответно лечението на пациентката са сгрешени, но преди това да се разбере, минава много време, което е фатално", посочи Кацаров.

Делата с медицинска насоченост често буксуват заради това, че трудно се събират доказателства и лекари отказват да дават експертни становища срещу свои колеги, тъй като това е в разрез с етичния им кодекс.

През лятото ЦЗПЗ заведе колективен иск срещу здравното министерство от името на жени с рак на гърдата, оставени без лечение. Искът е за доказване на вината на здравното ведомство, което е навредило на пациентите, като не е осигурило медикамента херцептин.

Това дело обаче също е на път да се проточи до безкрайност. След като двама съдии от Софийския градски съд си направиха отвод и след дълго размотаване на третия съдия, в крайна сметка заседанието по делото е насрочено за 15 януари.

На по-късен етап ще бъдат предявени и финансови претенции, като всеки от потърпевшите може да заведе индивидуален иск. Към колективния иск могат да се присъединяват неограничен брой раково болни, на които е отказано лечение.

Споделяне

Още от България