Пациентска организация настоява да се разследват болници, отказали лечение на мъж с ХИВ

Пациентска организация настоява да се разследват болници, отказали лечение на мъж с ХИВ

Националната пациентска организация (НПО) настоява пред здравните власти за проверка на болници, отказали да приемат за диагностика и лечение пациент с ХИВ, който умира вследствие на неуточнени усложнения. От Националната пациентска организация са категорични, че пациентът е загинал от неизяснена диагноза и от мълчалив отказ от лечение.

Британецът Крейг Харпър живее в България повече от 5 години. В началото на тази година състоянието му се влошава, а през март разбира, че е носител на ХИВ вируса.

От пациентската организация информират за отказ пациентът да бъде приет и лекуван в многопрофилната болница във Велико Търново. Близки на Харпър свидетелстват и за отказ от приемане от университетската болница “Георги Странски“ в Плевен.

След като от няколко болници отказват да приемат мъжа, той получава спешна помощ в "Пирогов", където е стабилизиран и изписан.

След това благодарение на центъра за сексуално здраве CheckPoint София и Националната пациентска организация ХИВ статусът на пациента е потвърден и той е приет в Отделението за пациенти с придобита имунна недостатъчност (ОПИН) на Инфекциозна болница.

Там продължава лечението му, правят му се кръвопреливания, но без резултат. В процеса на търсене на причините за състоянието на Харпър, медиците от ОПИН се усъмняват за хематологично заболяване, като искат консултация от университетската болница “Иван Рилски“, която се намира непосредствено до Инфекциозна болница и разполага с ниво на компетентност, напълно покриващо грижата и за ХИВ позитивни пациенти.

“Консултиращият лекар деликатно отказва да приеме Крейг Харпър за изследвания и уточняване на диагнозата му. Така пациентът е приет в Националната хематологична болница. На третия ден след приемането е изписан с обяснението, че няма хематологично заболяване. Официалните резултати от тези тестове все още не са предоставени на близките с мотива, че “не са готови“, разказаха от НПО.

От пациентската организация са категорични, че в този случай вината не е на Отделението за пациенти с придобита имунна недостатъчност в Инфекциозна болница.

Затова от НПО смятат за навременна и абсолютно необходима стартиралата проверка на агенция “Медицински одит“ за смъртта на пациента, но настояват проверката да бъде насочена към лечебните заведения, отказали прием на пациента.

“Системните стигма и дискриминация, които се проявяват спрямо пациентите с ХИВ в българската здравна система убиват. Инфекционистите в петте специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в страната са оставени сами да се справят с цялата комплекност на ХИВ инфекцията и коморбидните състояния. Уви, те няма как сами да спечелят битка срещу онкологично заболяване, ако не се включат онколозите или пък да предотвратят инфаркт“, посочват от НПО.

“Антиретровирусната терапия е само една част от комплексната медицинска грижа, от която се нуждаят пациентите с ХИВ. Ние, като пациентска организация, сме убедени, че без мултидисциплинарен подход в грижите за ХИВ, пациентите с ХИВ в България ще продължават да умират в унижение“, допълват от организацията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България