Пациентска организация поиска оставката на Кирил Ананиев

Лекарствени мораториуми свалиха цените в много страни от ЕС, твърди здравното министерство

Кирил Ананиев

Споровете около въведения от управляващите мораториум върху плащането на иновативни лекарства от здравната каса продължиха и в неделя. Това се случва два дни, след като президентът Румен Радев наложи вето върху мярката, и ден, след като пациенти излязоха на протест срещу мораториума пред парламента.

След като в събота здравният министър Кирил Ананиев обяви, че протестите служат на корпоративни интереси, в неделя заместникът му Бойко Пенков продължи да изрежда аргументите на МЗ в полза на временния мораториум, а депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че ветото на Румен Радев е политически мотивирано. Същевременно, пациентска организация поиска оставката на здравния министър и го обвини в "лъжи".

Пациентска организация обвини Кирил Ананиев в "лъжи"

Федерация "Български пациентски форум" поиска в неделя оставката на здравния министър Кирил Ананиев в писмо до медиите.

"Бих искал да Ви изоблича в поредните лъжи, които не се свените да изричате пред българската общественост и медиите у нас", пише Иван Димитров, председател на федерацията.

Според него в докладите на Световната здравна организация (СЗО) и Европейската здравна комисия е констатирано, че българския пациент е на последно място в Европа по достъп до иновативни медикаменти и терапии.

"Поредната лъжа, която изричате е: "Уверявам ви, че нашият позитивен списък, е с една от широките гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните , прилагани в Европа и света медикаменти". Сега бих искал да кажете на мен и на гражданите на България кои са медикаментите, с които МЗ и НЗОК лекувате следните заболявания: Хормонално позитивен/ ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза (или по разбираемо - рецидивиращ рак на гърдата, за жени, при които досегашната терапия не е дала резултат или имат резистентност към до сегашната си терапия) - (медикаментът е в Европа от 2016); Хронична лимфоцитна левкемия - при пациенти, които след химиотерапия болестта се е появила отново (медикаментите са вЕвропа от 2014 и 2016); Остра лимфобластна левкемия – лечението, което увеличава дългосрочната преживяемост на възрастни пациенти с остра лимфобластна левкимия (медикаментът е в Европа от 2015); Множествен миелом (медикаментът е в Европа от 2015); Акромегалия - за пациентите, които не са се повлияли о сегашното лечение (медикаментът е в Европа от 2012); Тежка, неалергична астма - която в момента няма лечение, освен временно подтискащи симптомите кортикостероиди; Белодробна фиброза (медикаментите са в Европа от 2011 и 2015); Умерено тежък до тежък активен ревматоиден артрит – възрастни пациенти, които са имали недостатъчен отговор или непоносимост към предходно лечение с едно или повече болестопроменящи антиревматични лекарства (медикаментът е в Европа от от март 2017); Множествена склероза (МС) – новата терапия, която осигурява трайно и значимо намаление на пристъпите и на инвалидизирането (медикаментът е в Европа от 2013)", посочва в писмото си Иван Димитров.

Той изброява и други заболявания: Недребноклетъчен рак на белия дроб – лечение, което забавя 2.5 пъти прогресията на заболяването в сравнение с химиотерапията при добър профил на поносимост (медикаментът е в Европа от 2016); Хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия – лечение при, които всички лекарствени алтернативи са изчерпани (медикаментът е в Европа от 2013); Астма - при пациенти, които въпреки осъществяваното досега лечение, продължават да имат астматични симптоми и страдат от т.нар. тежка астма (медикамента е в Европа от 2015); Неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 мутация за възрастни пациенти (медикаментът е в Европа от 2014); Бъбречен ангиомиолипом и за лечение на пациенти със субепендимални гигантоклетъчни астроцитоми (комплекса туберозна склероза ) - (медикаментът е в Европа от 2009).

Мораториуми имало в "половин Европа"

Подобен временен мораториум е имало в Румъния за две години. Цените в Полша пък са били замразени за три. В Испания пък цените са били свалени с кралски указ, разказа зам.-министър Бойко Пенков пред БНР.

"Всеки прави нещо, за да може да овладее този непрекъснат ръст на разхода за лекарства. Всяка една държана търси най-доброто за своите хора – да може с тези средства, които има, да осигури по-голямо количество молекули. Различен тип временни мерки са вземани в половин Европа", посочи Пенков.

Зам.-министърът отчете, че популярно лекарство за лечение на хепатит С е поевтиняло пет пъти благодарение на подобни мерки. България е на седмо място в Европа по разходи за лекарства на глава от населението, допълни той.

МЗ: Мораториумът ще спести най-малко 40 млн. лв.

Бойко Пенков е категоричен, че ако мораториумът отпадне, ще се наложи актуализация в бюджета на НЗОК в края на 2018 г.

Разходите за иновативните лекарства, ако мораториумът отпадне, биха били около 40 млн. лв., тъй като броят на нарастващите молекули вече е 32, заяви Пенков. Той продължава да настоява мораториумът да се запази в настоящия му вид.

"40 милиона! Представете си по 1000 лв. за един среден болничен разход на пациент. Това означава едни 40 000 човека, за които няма да бъде платена извършената за тях работа. Трябва някой да бъде ощетен. Тези, които в момента протестират, да ми кажат кой да бъде ощетен", каза Пенков пред БНР.

Зам.-министърът твърди, че има алтернативи на новите лекарства, които няма да могат да се поемат от НЗОК.

"Преценявайки възможностите, които дават новите лекарства, които се предлагат, нашите колеги прецениха, че съществуват съвременни, алтернативни, ефеткивни терапии, които са на въоръжение в момента и които касата плаща", посочи Пенков.

"Интересно беше, че се предлагат три лекарства, които са за редки заболявания, за които до момента касата не е плащала. Учудването ми беше защо кандидатстват за нещо, което по принцип касата не плаща. Това означа, че най-вероятно после ще има допълнителен натиск да се включи и това, и това, и т. н.", каза още той.

Оценката на външни експертни от Европа е била, че повишаването на разходите за лекарства и въвеждането на новите молекули биха донесли бюджетен дисбаланс в рамките на около 100 млн. лв.

Зам.-министърът цитира и анализ на авторитетен институт за изследване на нови лекарства в Англия, който препоръчва конкретна иновативна формула да се прилага само в единични случаи на пациенти над 65 години, чието заболяване прогресира бързо, а в България тази формула е била определена за терапия първа линия, "което е грубо нарушение на изкуството" по мнението на Пенков.

БСП ще гласува против мораториума

Междувременно, левицата продължи и в неделя да критикува лекарствения мораториум.

Пред БНР депутатът от здравната комисия проф. Георги Михайлов от БСП категорично се обяви против мярката на управляващите. Той подчерта, че медицината се развива с много бързи темпове и не бива на граждани на ЕС да се отнема правото на достъп до най-модерните ѝ достижения. Партията ще подкрепи президентското вето.

"Става дума за един обем от средства, който не застрашава по своята същност бюджета на НЗОК, но довежда след себе си много сериозно социално напрежение, тъй като вярата на гражданите в това, че държавата стои зад тях в направление "Здравеопазване" започва сериозно да ерозира", каза депутатът.

Михайлов се съгласи, че страната ни отделя за лекарства голям процент от бюджета на здравното осигуряване, но отчете, че сме на "много незавидно място", когато измерването е в абсолютни цифри, а не в проценти.

Проверката на "Пирогов" трябва да е готова до седмица

Зам.-министър Бойко Пенков коментира и започналата проверка в "Пирогов" след протестите срещу директора на лечебното заведение.

Проверката на здравното министерство в "Пирогов" е показала, че заради наложени от доставчици запори на сметките на болницата персоналът е получавал само основните си заплати с обещание от страна на директора, че те ще бъдат компенсирани през декември.

"Резултатите от проверката трябва да са готови до края на другата седмица и едва тогава ще се решава съдбата на директора на лечебното заведение", добави Пенков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?