Пациентски организации апелират да се спре "геноцидът" в здравеопазването

Силно обезпокоени сме от планираното съкращаване на средствата за здравеопазване за 2010 г.  с близо половин милиард лева в сравнение с настоящата година, се посочва в отворено писмо до МС на Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум.

Българския пациентски форум и Конфедерацията за защита на здравето посочват,  че и в момента дефицитът в сферата на здравеопазването не е малък.

Пациентите не получават редовно медикаментите си за тежки хронични заболявания, каквито са онкологичните. В извънболничната помощ има лимитиране на достъпа до специалист, което на практика превръща тази услуга в неизползваема за голяма част от хората, които си плащат редовно здравните осигуровки.

В болничната  помощ пациентите съответно са принуждавани да покриват немалка част от разходите си за лечение сами, което прави тази дейност трудно достъпна за най-уязвимите групи и в момента.

Намаляването на средствата за здравеопазване с над една пета през следващата година ще задълбочи тези негативни тенденции и ще изправи българските граждани пред изключително трудни условия, които често ще поставят в опасност  живота им,
предупреждават от двете организации.

От името на пациентите двете организации апелират към институциите да проявят необходимата политическа воля и да се разграничат от досегашните управления на подчертан геноцид срещу хората, като повишат разходната част на бюджета за
здравеопазване.

България е на едно от първите места по най-малко изразходване на обществени средства на глава на населението - 39 лв., в сравнение с останалите страни на ЕС, припомнят от пациентския форум.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?