Пациентски организации настояват да се ограничи цезаровото сечение "по желание”

Пациентски организации настояват да се ограничи цезаровото сечение "по желание”

Министерството на здравеопазването да осигури адекватен контрол върху извършването на цезарово сечение , като се разпишат ясни правила на добра медицинска практика. За това настояват в свое становище от пациентски организации "Заедно с теб” по повод инициатива на здравното министерство за обсъждане на необходимостта отпреглед на нормативната уредба, регламентираща организацията и качеството на дейностите при оказване на акушерска и неонатологична помощ.

Освен това организацията настоява министерството да изготви официално и пълно информирано съгласие относно цезаровото сечение, което да дава нужната информация за ползите и рисковете.

"Позицията на Пациентски организации "Заедно с теб“ е, че не подкрепяме цезаровото сечение "по желание" и то не може да бъде обект на медицински стандарт. Медицинският стандарт е юридически документ, който по същността си не може да дискутира процедури, които не са обосновани медицински”, се казва в писмо до медиите. От организациите напомнят, че има прието становище на Българското научно дружество по акушерство и гинекология, според което трябва да се спазват медицинските индикации за цезарово сечение с цел превенция на ятрогенни усложнения. Пациентите смятат, че МЗ трябва да осигури адекватен контрол върху извършването на цезарово сечение , като се разпишат ясни правила на добра медицинска практика.

От "Заедно с теб“ също така настояват за включването на акушерската патология в основния пакет за диагнози и процедури, които изискват незабавен болничен прием. Според тях по този начин ще се гарантира намаляване на случаите с подценен риск от усложнения при бременност и раждане. „Независимо, че това ще повиши хоспитализациите, ефектът от крайния резултат ще бъде положителен и в интерес на пациентите, както и като цяло ще намали разходите на публични средства, необходими за лекуване на усложненията”, се казва в писмото.

По отношение на спора дали има необходимост от занижаване изискванията за „жизнеспособен плод", възприети в Стандарта по акушерство и гинекология (граница от 26 г.с. и тегло от 800 гр.) от "Заедно с теб“ смятат, че такава няма.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?