Пациентски организации сигнализират за проблеми с търговете за онколекарства

Пациентски организации сигнализираха в сряда за проблеми с организацията на търговете за онколекарства, заради което болни се оплакват от липса на медикаменти. Пенка Георгиева от Асоциацията за закрила на пациентите обясни, че проблемът се дължи на несключването на договори между дистрибуторите и болниците, административни неразбирания и пречки от страна на НЗОК, както и това, че дистрибуторите не желаели да дават определени отстъпки, защото се чувствали притиснати.

Георгиева даде конкретен пример с пациент, който не открива нужното му лекарство в болниците в своя град. Става въпрос за пациент със сарком, чието лечение било сменено, но новото лекарство, което му било предписано, не било налично нито в онкодиспансера във Варна, нито в болница “Света Марина“. Диспансерът бил по-напреднал с търговете от болницата, но до приключването им трябва да се чака два месеца. В крайна сметка се налага да си купи сам лекарството с помощта на приятели и колеги.

Георгиева твърди, че проблемът е общ за всички лекарства, тъй като количествата от старите търгове привършват, а новите се бавят.

От миналата година онколекарствата се доставят в болниците по сложна процедура, при която НЗОК договаря отстъпки с фармацевтичните фирми и договорените цени са тези, по които след това касата плаща на болниците. Болниците от своя страна пък правят търгове, на които се явяват не самите фирми, а дистрибутори, които не са длъжни да дадат договорените от касата цени. Така, ако се получи разлика в цената, тя остава за сметка на болницата, а за някои лекарства на търговете не се явява нито една фирма.

Само преди седмица обаче същите пациентски организации се срещнаха с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и му благодариха за направените от неговото правителство промени при лекарствените търгове.

Споделяне

Още от България