Пациентският форум предупреждава: Парите за здраве може да свършат още през май

Въпреки предупрежденията на лекари и пациенти, касата похарчи резерва си за миналогодишни дългове

Пациентският форум предупреждава: Парите за здраве може да свършат още през май

С оскъден резерв от 136 млн. лв. още в началото на годината, НЗОК този път може да остане без пари още в средата на годината, предупреди председателят на Българския пациентски форум Иван Димитров, който е член на управителния орган на здравната каса. По думите му, здравният фонд може да привърши резерва си за непредвидени разходи, както и този от излишък още през май.

Първите "буфер" на НЗОК е със стартов размер 279 млн. лв., от които в момента обаче са останали едва 56 млн. лв., след като касата погаси с по-голямата част от него дълга си към болниците от края на 2013 година. Другият резерв все още е непокътнат и е 80 млн. лв.

Трусовете в бюджета на здравеопазването през миналата година започнаха именно през май. Тогава се наложи касата да тегли за първи път от резервите си. През септември болниците без малко да останат без финансиране, тъй като бюджетът на касата бе планиран "кризисно" за 10, а не за 12 месеца, от правителството на ГЕРБ.

За тази година "нулеви" месеци не са планирани, а парите за лечебните заведения са с 20.5 млн. лв. повече, отколкото през 2013 г., когато бяха 1.169 млрд. лв., но в края на годината не достигнаха повече от 300 млн. лв. за дейността на болниците от септември до ноември.

Правителството овладя временно положението, като успя да намери пари да покрие 80 процента от дейността на лечебните заведения за октомври и ноември (декември се заплаща от бюджета за следващата година).

Септември бе покрит изцяло, макар и със закъснение, а през януари 2014 година НЗОК доплати и последните 20 на сто от дълга си към болниците с пари от преизпълнение на плана за здравните вноски.

За запълване на дупките бе похарчен почти целият оперативния резерв на НЗОК, плюс 30 млн. лв., които Националният осигурителен институт (НОИ) беше събрал над очакваното за 2013 година.

Лекарските съсловни организации и пациентските сдружения обаче предупредиха тогава, че при липсата на резерв тази година касата започва по-зле от предишната и има риск кризата да стане неовладяема още през лятото.

От пресцентъра на здравния фонд признаха, че "единственото, на което може да разчита НЗОК, е по-висока събираемост на здравните вноски от страна на НАП и добросъвестното отношение на здравно-осигурените лица", но опровергаха "апокалиптичните картини".

"Нямаме притеснения, нека тепърва видим какво ще отчитат болниците. Не може отсега да се каже какво ще се случи, а и след юни имаме право да поискаме актуализация на бюджета", увериха от НЗОК и допълниха, че тази година са предвидени повече пари и за онколекарства - 145 млн. лв. на фона на миналогодишните 90 млн. лв.

По думите на Иван Димитров, за януари се очаква преразход от 30 млн. лв. В момента инспектори на здравната каса извършват обстойни проверки на отчетите на болниците за пациенти и пътеки-фантоми.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?