Пътуването през България е безопасно, твърди МВР шефът

Преминаването през България е сигурно и безопасно, обяви още вътрешният министър Георги Петканов пред турския посланик Хайдар Бек днес при посещението им на ГКПП-Калотина.

Дипломатът обаче каза, че има тенденция към намаляване на потока турски граждани, преминаващи през страната ни, съобщи БТА.

Петканов призна, че един от големите проблеми на чужденците, преминаващи през България, е че често стават обект на нападение. По думите на министъра през 2000 г. са станали 95 магистрални грабежи, в 35 от които потърпевши са чужденци, най-вече от Турция. През 2001 г. са регистрирани 81 магистрални грабежа, от тях 36 срещу чужденци. През 2002 г. те са общо 65, като при 24 от случаите нападнати са чужди граждани. От началото на тази година са регистрирани 8 грабежа, като при 6 от тях жертвите са чужденци.

Според министъра до края на годината магистралната полиция ще "изкорени това явление". Звеното "Магистрална полиция" бе създадено на 1 април т.г. и към него работят 60 полицаи и жандармеристи.

Министърът посочи като мярка на граничната полиция за безпроблемното преминаване на турските и въобще на чуждите граждани през България дипляните на турски, английски и немски език, които се раздават безплатно на всички ГКПП в страната. Те информират за основни неща, които трябва да знаят преминаващите - спешни телефонни номера, снимки на униформи и автомобили на полицията, безопасните места за отдих.

Български гранични полицаи взимат подкупи и това е вярно, призна Петканов. Той увери за пореден път, че МВР предприема различни мерки за разрешаване на този проблем. "Уволнили сме много такива служители, просто трябва да ни сигнализирате", каза МВР-шефът пред журналисти.

По думите на зам.-министър Бойко Коцев от началото на годината били подадени сигнали за 186 корумпирани служители на МВР. От тях 75 са непотвърдени, срещу 41 са взети дисциплинарни мерки, а 35 души са дадени на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?