Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пътуванията по света на Цецка Цачева струват 75 хиляди лева на данъкоплатците

0 коментара
Цецка Цачева

Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева за последните три години и половина е обиколила почти всички континенти и е прекарала общо над 3 месеца зад граница. Това става ясно от получените от БГНЕС по Закона за достъп до обществена информация справки на Народното събрание.

Председателят на парламента има 37 служебни командировки зад граница. Цачева е прекарала в чужбина над 100 дни, като се е разходила за сметка на данъкоплатците до четири континента. Освен в Европа, тя е пътувала и до Азия, Южна Америка и Африка.

Командировката на Цачева през юни 2012 година в Бразилия трае 6 дни, а в Япония - повече от седмица.

Пътуванията и издръжката на Цачева в чужбина струват над 75 хиляди лева държавни средства.

Въпреки че на нея принадлежи репликата "всички народни представители по вътрешно убеждение и консенсусно пестим от пътувания", по време на мандата на 41-то НС тя е изхарчила близо 50 000 лева само за самолетни билети. Нощувките на Цачева зад граница струват 16 279.94 лева, а общата сума на дневните, които тя е получила по време на пътуванията си в чужбина, е 8 312.62 лева.

Още през 2010 година стана известно, че Цачева си е позволявала да харчи пари на "Авиоотряд 28", за да плаща за чартърни полети. Явно обаче практиката да харчи за път средства от чужди бюджети (но пак от джоба на данъкоплатеца) е продължила и след 2010 г., тъй като в началото на 2013 година тя е похарчила 273.82 лева за дневни и 674.76 лева за нощувки в чужбина, но не е изразходвала нито лев за път.

Странно е, че в справката за пропътувани километри от народните представители със служебни автомобили при посещения в избирателните райони за мандата на 41-то Народно събрание срещу името на Цецка Цачева стои "0 изминати километри". Публична тайна е, че тя правеше непрекъснато обиколки в страната и най-вече в Плевенския район.

За дневни, квартирни и пътни по време на пътуванията си в страната Цачева е изхарчила над 4000 лева. От бюджета на НС са дадени 470 лева за дневни на председателя на парламента по време на посещенията ѝ в избирателните райони, а за спане на Цачева в родните хотели са дадени над 3200 лева. Срещу името ѝ в графата "пътни" в страната отново стои "0".

Въпреки че Цецка Цачева влезе в парламента с гръмките коментари, че е заварила силно раздута администрация, от Народното събрание са отказали да съобщят на БГНЕС колко са назначените, съкратените, напусналите и преназначените служители с аргумента, че "не се създава и съхранява такава обобщена информация".

От НС са отказали и информация колко са похарчените пари за посрещане на чуждите делегации.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.