Пътуванията по света стават по-кратки, но по-чести

Най-посещаваните страни са Япония, САЩ и Австралия, сочи проучването "Глобални нагласи за пътувания"

Пътуванията по света стават по-кратки, но по-чести

Пътуванията по света стават по-кратки, но по-чести. Туристите все повече предпочитат с едно пътешествие да посетят няколко държави. Притесняват се да носят пари в брой и разчитат на технологиите. Ползват споделените пътувания в страната, в която отиват. Япония, САЩ и Австралия са най-посещаваните дестинации през последните две години. Най-много средства за пътешествия отделят обаче жителите на Саудитска Арабия, Китай и Австралия.

Това показва проучването "Глобални нагласи за пътувания 2018" направено по поръчка на "Виза" (Visa) сред 27 страни по света.

Изследването показва, че прогонването на стреса е основната причина за хората да пътуват. Същевременно някои дейности като получаване, носене и размяна на пари в брой могат да причинят тревожност и стрес у пътуващите.

Тенденции при ваканциите

Все повече туристи предпочитат по-кратки пътувания, но по-чести, показва проучването. Средният брой нощувки на глобално ниво е бил осем през 2017 г., докато през 2013 г. нощувките са били средно десет.

В същото време се увеличава тяхната честото от средно 2.5 пътувания за последните две години до средно 2.7 за предстоящите две.

Най-много пътувания през последните две години са осъществени в региона на Северна и Южна Америка – средно 3.2 за миналата година.

Технологиите помагат на туристите да се ориентират по-лесно. 88% от пътуващите споделят, че са имали интернет връзка по време на пътешествието си. Почти половината от участниците в проучването (44%) използват приложения за споделено пътуване на територията на държавата, която посещават, показва още проучването.

Всеки десети от пътешествениците (11%) по света включва обиколка на няколко държави в рамките на едно пътуване.

Най-посещаваната дестинация в света през последните две години е Япония, която измества САЩ от челното място. Тук трябва да се отбележи и ролята на предпочитанията според произхода. Например, хората от региона на Тихоокеанска Азия най-често избират Япония като дестинация за пътуване. Американските граждани предпочитат континентална Европа, Мексико, Канада и Япония.

Жителите на Саудитска Арабия се нареждат на първо място по отношение на общата изхарчена сума за резервации, билети и разходи по време на пътуване в чужбина. Следват ги китайците, австралийците, американците и кувейтците, показва още проучването.

Технологиите все по-предпочитани от туристите

Все повече хора се възползват от възможностите на технологиите при планиране на своето пътуване. През миналата година 83% от туристите са използвали технологично решение, в сравнение със 78 на сто през 2015 г.

В същото време по-голямата част от хората все още избират аналоговите методи за разплащане в чужбина, показва проучването.

Въпреки че много от пътуващите използват банкови карти, повечето от тях (77%) предпочитат да платят в брой. В същото време при разплащане в чужбина безкасово потребителите могат да се възползват от изгодни обменни курсове и по този начин да спестят от такси за превалутиране. Освен това си спестяват стреса при загубата или кражбата на пари в брой, показва проучването.

Не по-малко са обаче проблемите при кражба и на банкова карта, защото тогава пътникът отново остава възможност да се разплаща.

Средната похарчена сума при пътуване в чужбина е 1793 долара за едно пътуване. Интервюираните са заявили, че очакват тази сума да нарасне през следващите години, като най-голям ръст се очаква сред пътуващите от региона на Близкия изток.

Един турист носи средно около 778 долара в брой. Най-много – 72 на сто, предпочитат да обменят пари във валутата на държавата, която ще посетят още докато са в родината си, преди самото пътуване.

Едва един на всеки десет души тегли пари от банкомат в чужбина, показва проучването. Водещата причина за това е свързана със сигурността. Един от всеки петима пътуващи посочва, че това е причината да не ползва банкомат зад граница. Жителите на Европа, Близкия изток и Африка са по-склонни да теглят пари от банкомати в чужбина, в сравнение с хората от останалите региони.

Голяма част от запитаните (87%) посочват, че разполагат със останали пари в брой в края на пътуването си. Едва 29% от туристите обменят оставащата сума обратно във валутата, в която могат да я ползват в родината си. Средният размер на останалите пари в брой на глобално ниво е 123 долара.

Проучването "Глобални нагласи за пътувания" анализира потребителското поведение и моделите на разплащане по време на пътуване в чужбина. То е осъществено в сътрудничество с консултантската компания ORC International и включва 15 500 интервюта, проведени на 27 пазара. Изследването се прави от 2008 г. насам.

Споделяне
Още от Бизнес

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?