Пътуващата колекция с фрагменти от Берлинската стена се настанява в Пловдив (снимки)

Единствената пътуваща колекция с произведения върху фрагменти от Берлинската стена се настанява в центъра на Пловдив. Част от творбите вече са поставени в града, съобщава сайтът "Под тепето".

Изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се казва "Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство". Целта е с нея да бъде отбелязана 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се навършва тази година.

Произведенията са притежание на френския куратор Силвестър Верже и са оценени на 1.2 млн. лева. Лично той е избрал къде точно да бъдат разположени произведенията, които са създадени от творци преди падането на стената през 1989 година.

Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Те са дело на уличните художници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия и са направени върху голям 3-метров фрагмент от стената.

В центъра на града ще бъдат разположени и три автомобила "Трабант", изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни. В експозицията ще бъде показан и голям стенопис на бразилския художник L7M. Той е направен върху дървени панели за стената "Art Liberty", изложена в Париж през 2015 година.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 12 януари, когато е и церемонията по откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Оригиналните фрагменти от Берлинската стената ще останат в Пловдив до 30 март. През това време в града ще бъдат прожектирани и над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията.

Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на "Дойче Веле". В рамките на "Art Liberty" ще бъде излъчен и филмът "Ефемер", базиран на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас. Той е снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди падането ѝ.

По-рано тази седмица кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че на гостите на церемонията по откриването ще бъдат раздавани одеяла и шалове с логото на Пловдив 2019 и хората могат да си отнесат за спомен. Очаква се над 1000 доброволци ще участват в реализацията на събитието, на което е предвидено да има 1000 официални гости, а над 300 журналисти ще отразяват откриването.

Според регистъра за местата за настаняване, в Пловдив има общо около 5000 легла за нощувки. Зам.-кметът на Пловдив с ресор "Култура и туризъм" Александър Държиков обясни, че повечето ходели в центъра на града и вече няма свободни места за деня на откриването. Пред "Под тепето" той обясни, че все пак за всеки желаещ ще се намери място за спане и ако се наложи, гостите на Пловдив ще бъдат настанявани и в близки населени места. По данни на НСП от октомври миналата година, в област Пловдив има общо 9400 легла за нощувки.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?