Пътят до Рилски манастир няма да е разчистен за Голяма Богородица

До Арбанаси обаче поклонниците ще се движат по ремонтиран път

Снимката е илюстративна

Пътят до Рилски манастир няма да бъде разчистен от падналите камъни при 27-ия километър до големия християнски празник Голяма Богородица, който е на 15 август, когато се очакват много гости.

До Арбанаси обаче, поклонниците и туристите ще карат по основно ремонтиран път още на 14 август. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Разчистването на пътя до Рилски манастир започва след празниците

Обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август).

Половината от пътя е затрупан от паднали камъни при 27-мия километър, в следствие на активизирало се свлачище по време на обилните дъждове през юни. В момента движението в отсечка от 250 м се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Преминаването в участъка е безопасно и шофьорите трябва да бъдат спокойни, твърдят от АПИ.

Веднага след празниците в Рилския манастир ще започнат най-неотложните дейности по обрушването на ската и поставянето на мрежи. Преди това предприемането на каквито и да било дейности беше невъзможно заради дъждовете, твърдят от АПИ.

Работата започва веднага след празниците, защото ще се налага за кратко в определени дни движението да се спира. Това не е уместно да бъде направено през следващата седмица, когато се очаква интензивен трафик, посочват от АПИ.

Движението ще се регулира от "Пътна полиция" като работата им ще бъде подпомогната и от служители на Областно пътно управление-Кюстендил и от пътноподдържащата фирма.

За трайното укрепване на ската при 27-ти км предстои провеждането на процедура по Закона за обществените поръчки за изработване на технически проект за извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъците при км 27+665, км 27+700 и км 27+755.

Целта е проучвателно-проектанските работи е да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно, се казва в съобщението на АПИ.

Пътят до Арбанаси ще е готов за празника на селото

Ремонтът на третокласния път в участъка от Горна Оряховица до село Арбанаси е в заключителен етап.

На обекта се работи максимално мобилизирано, за да завършат всички предвидени дейности преди празника на Арбанаси и църковния празник Голяма Богородица, когато Арбанашкият манастир се посещава от много поклоници и туристи.

На участъка е положен и последният асфалтов пласт. В момента се поставя хоризонталната маркировка, монтират се мантинелите и пътните знаци, съобщават от АПИ.

През миналата година беше ремонтирана отсечката между Арбанаси и Велико Търново. Общо през тази и миналата година се обновяват 4 км от третокласния път. Инвестицията е за 1.8 млн. лв. и е осигурена от бюджета на пътната агенция по програмата за текущ ремонт и поддържане.

Изпълнител на ремонтните дейности е "Пътни строежи – Велико Търново" АД. С дружеството агенцията има договор по Закона за обществените поръчки за поддържане на пътищата в област Велико Търново.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?